Linkovi

Shefer: Zahtev Beogradu i Sarajevu je uvek isti - molim vas uklonite tu prepreku


Na samom početku kalendarske godine vojna Alijansa naglašava da će se vrlo skoro, već početkom narednog meseca, na nivou ministara odbrane NATO razmatrati aktuelne prilike u SCG i ostatku Balkana.

Onima, koji su, poput Hrvatske, predajom optuženih za ratne zločine, ispunili medjunarodne obaveze, biće konkretizovane perspektive NATO članstva. Ostali, poput SCG i BiH, biće upozoreni na neispunjene obaveze.

Zvaničnici vojnog saveza najavljuju da će se početkom narednog meseca u italijanskom gradu Taormina održati neformalni sastanak ministara odbrane Alijanse, koji će, pored pitanja funkcionisanja vojnog saveza i njegove misije, razmatrati i pitanja vezana za Zapadni Balkan.

Konkretno, od sastanka ministara odbrane a potom i spoljnih poslova, očekuje se inicijativa za održavanjem NATO samita novembra ove godine, koji bi trebao odrediti smernice organizovanja i misije Alijanse u doglednoj budućnosti. Kako je Hrvatska nedavno, predajom odbjeglog Ante Gotovine, eliminisala ključnu prepreku punopravnom NATO članstvu, očekuju se i konkretni koraci Alijanse - nagrada Zagrebu za punu saradnju sa Hagom i ispunjavanje medjunarodnih obaveza. S tim u vezi, najavljena je i odluka o novom NATO samitu, koji bi se održao 2008. godine i koji bi bio prilika i za SCG i BiH da se pridruže članstvu Alijanse. Medjutim, kako je nedavno naglasio generalni sekretar NATO, Jap de Hop Shefer, samo pod uslovom pune saradnje sa Hagom:

"Moj zahtev Beogradu i Sarajevu je uvek isti- molim vas, uklonite tu prepreku. Uklonite je jer ne želim da vidim kako neke nacije u regionu suviše zaostaju za ostalima. To važi za Evropsku uniju , ali važi u velikoj meri i za NATO. Nikada nisam rekao da je u pitanju proces "velikog praska"- naravno, svaka od nacija će biti prosudjivana na osnovu učinka i pozicije u procesu. Medjutim, i pored toga , ne bi bilo dobro da neke od njih previše zaostaju. Zato kažem da bih želio da SCG i BiH još ovog poslepodneva udju u Partnerstvo za mir. To bi bio ključni korak napred, i doveo bi vas bliže ostalima, koji su u Akcionom planu pristupanja NATO. Reč je o važnim zemljama. Vidite, kada sam januara 2004. godine od lorda Robertsona preuzeo ovu funkciju, bio sam svestan da su Karadžić i Mladić još uvek na slobodi. Takva činjenica mi, kao generalnom sekretaru NATO zadaje bol i frustraciju. Što pre to shvate u Beogradu i Sarajevu, shvatiće da trebaju, što je pre moguće, tu dvojicu da pošalju u Hag".

Kada je reč o SCG, dodatni faktor je i pitanje Kosova. S tim u vezi, posebno se naglašava važnost pregovora o budućem statusu Kosova, pregovora od čijeg toka će, delom, zavisiti i stav Alijanse o tome da li će se Beogradu poslati pozivnica da se pridruži Partnerstvu za mir:

"Generalni pristup i političko razmišljanje NATO o Srbiji i Crnoj Gori će biti obojeni sa onako kako se Beograd bude ponašao prema kosovskom problemu. Medjutim, ne bih direktno vezao Kosovo sa pristupanjem zemlje partnerstvu za mir. U svakom slučaju, daće boju i uticaće na stav vojnih saveznika o tom pitanju".

XS
SM
MD
LG