Linkovi

Buš: Irak i Avganistan dva glavna fronta u globalnom ratu protiv terorizma


Predsednik Buš se povoljno izrazio o progresu u ratu protiv terorizma u Iraku i Avganistanu, ali je istovremeno upozorio da će biti potrebno strpljenja dok te dve zemlje izgradjuju funkcionalnu demokratiju i snage bezbednosti.

Pošto je dobio informacije od vodećih vojnih funkcionera u Pentagonu, predsednik Buš je stavio naglasak na pozitivnu stranu. On nije dao nikakvo obećanje, ali je govorio o povlačenju snaga iz Iraka i Avganistana u zavisnosti od razvoja dogadjaja. Predsednik je ponovo naglasio da će doneti odluke u skladu sa situacijom na terenu, a ne na osnovu domaćih političkih faktora. On je ukazao da je sada broj američkih vojnika u Iraku nekoliko hiljada ispod 138.000, koliko je iznosio pre prošlomesečnih opštih izbora.

“Ako Iračani nastave da ostvaruju napredak kasnije ove godine, na bezbednosnom i političkom planu, kao što mi očekujemo, možemo da razgovaramo o daljim mogućim prilagodjavanjima.”

Predsednik je rekao da postoje izazovi dok su irački lideri angažovani u procesu formiranja nove vlade. On je govorio o delikatnom balansirajućem aktu sa kojim se oni suočavaju dok nastoje da formiraju jedinstvenu i sveobuhvatnu vladu. Mada se predsednik pohvalno izrazio nastojanjima da se obuči nova iračka vojska, on je jasno stavio do znanja da je potreban dalji rad na jačanju policije. Buš je rekao da je zlostavljanje od strane pripadnika policije neprihvatljivo i da se preduzimaju mere da se to u budućnosti spreči.”

“Saradjivaćemo sa iračkim vlastima da bismo unapredili obuku iračkih policijskih regruta u domenu ljudskih prava i vladavine zakona kako bi oni razumeli ulogu policije u demokratskom društvu.”

Predsednik Buš je naveo da su Irak i Avganistan dva glavna fronta u globalnom ratu protiv terorizma, dodavši da su i Irak i Avganistan na putu ka demokratskom društvu. On je rekao da su se avganistanski vojnici pokazali dobrim u borbenim situacijama, prema proceni američkih komandanata. Predsednik je takodje ukazao da medjunardne snage preuzimaju sve više bezbednosnih dužnosti u Avganistanu, što omogućava Sjedinjenim Državama da smanje broj svojih vojnika.

“Pošto Nato preuzima sve veću ulogu u Avganistanu, a sposobnost avgansitanskih vojnika raste, SAD će ove godine smanjiti broj svojih trupa u Avganistanu sa 19 na 16 i po hiljada vojnika.”

Predsednik je zatim naglasio da specijalne američke snage neće napustiti taj region i da će nastaviti potragu za preostalim liderima Al Kaide u Avganistanu i ostacima svrgnutog talibanskog režima.


XS
SM
MD
LG