Linkovi

Tomas Meladi: Nadam se da će se pitanje statusa Kosova rešiti bez nasilja i uz kompromis


"Posetio sam Kosovo u maju i junu, a Beograd u decembru prošle godine. Srpski političari I verski lideri sa kojima sam razgovarao izražavaju zabrinutost u vezi sa budućimm statusom Kosova. Srbi i Albanci na Kosovu imaju potpuno oprečne stavovi o tom pitanju, mada je Kosovo prema rezoluciji UN 1244 sastavni deo Srbije i Crne Gore, a poslednjih šest godina je bilo pod upravom Ujedinjenih nacija. Očekuje se da će 2006. biti godina promena. Nadam se da će se pitanje budućeg statusa rešiti bez nasilja i uz kompromis i razumevanje obe strane. Nezavisnost Kosova nije realna opcija i svakako bi bila preuranjena, jer za sada standardi nisu ispunjeni, posebno u pogledu zaštite prava manjina i njenih političkih i verskih sloboda za šta se, uostalom, zalaže i medjunarodna zajednica", kaže u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem, bivši američki ambasador, a sada saradnik vašingtonskog Instituta za svetsku politiku, Tomas Meladi.

GLAS AMERIKE: Šta mislite o mogućnosti povratka imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu?

MELADI: Nadam se da su šanse za to dobre. U današnjem civilzovanom svetu, posebno u Evropi, uvažava se odvojenost crkve i države i zaštita verskih sloboda. U tom kontekstu, posetio sam Pećku patrijaršiju i manastir Dečane, što je još više produbilo moje ubedjenje da bi svojina crkava svih veroispovesti trebalo da bude u rukama njihovih verskih institucija. Ako primenite taj opšte prihvačen princip na Kosovo, to znači da bi svojina Srpske pravoslavne crkve, kao i katoličke i drugih, trebalo da ostane u rukama dotičnih crkava. Izuzetak u tom pogledu napravljen je posle Drugog svetskog rata u Evropi, kada su komunistički režimi u istočnoj Evropi, osim Poljske, konfiskovali imovinu crkava. Medjutim, od nedavno je počeo suprotan trend. U Litvaniji je, na primer, 1993. godine vraćena imovina katoličkoj crkvi, pa je jedna crkva koja je bila pretvorena u muzaj, vraćena u prvobitno stanje, mada su mnoge uništene. Slična situacija je u Bugarskoj i Rumuniji. Drugim rečima, fundamentalni princip neotudjivosti crkvene imovine ponovo se poštuje.

GLAS AMERIKE: Šta bi trebalo učiniti da bi se zaštitile srpske svetinje na Kosovu?

MELADI: Treba odmah reči da te svetinje nisu stvarno zaštičene, uprkos prisustvu medjunarodnih snaga. Vekovima stare crvke i manastiri su ugroženi i o njima se sada uglavnom brinu crkva i monasi. Nadam se da će ljudi širom sveta i svetske verske institucije pomoći da se na Kosovu zaštiti i povrati crkvena imovina. Treba omogućiti da svaka verska zajednica slobodno vodi računa o njenoj svojini da se ne bi stvorila slična situacija koja je vladala pod komunizmom.

XS
SM
MD
LG