Linkovi

Komisija Ujedinjenih nacija traži informativni razgovor sa sirijskim predsednikom


Komisija Ujedinjenih nacija, koja istražuje ubistvo bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja od 14. februara, zatražila je informativni razgovor sa sirijskim predsednikom, Bašarom Al Asadom i ministrom inostranih poslova Farukom Al Šarom. Taj zahtev je usledio nakon saopštenja koje je izdao bivši sirijski podpredsednik Abdel Halim Hadam u kojem je indirektno implicirao da predsednika Asad ima veze sa Haririjevim ubistvom. Saradnik Glasa Amerike Karim Said razgovarao je o tome sa jednim analitičarom iz regiona.

Pored razgovora sa sirijskim predsednikom i ministrom inostranih poslova, predstavnica komisije Ujedinjenih nacija rekla je da će zatražiti razgovor i sa bivšim sirijskim potrpedsednikom Abdulom Halimom Hadamom.

Kadam, koji živi u Parizu, zvanično je se distancirao od predsednika Bašara Al Asada u intervjuu koji je u petak dao pan-arapskom satelitskom kanalu Al Arabija. On je ustvrdio da je 2004.godine predsednik Al Asad zahtevao produženje libanskog mandata još tri godine za tadašnjeg, pro-sirijskog predsednika Emila Lahuda.

On je izjavio da je predsednik Asad rekao Haririju da će slomiti svakoga ko se protivi Siriji. Sirijski parlament je u subotu preporučio da se Kadamu sudi za veleizdaju i stranka Baas ga je zvanično isključila iz svojih redova. On je bio podpredsednik u administracjii Al Asadovog oca Hafeza i podneo je ostavku u junu.

Profesor političkih nauka na Američkom univerzitetu u Libanu, Sami Barudi, kaže da je neobično da političari deluju na način koji bi prekinuo veze sa strankom Baas, jer je disidentstvo u prošlosti bilo oštro kažnjavano. On je dodao kako Kadamove izjave protiv Sirije pružaju nove dokaze o slabljenju stranke Baas.

”U prošlosti je vladala visoka disciplina, ali mi se čini da mali broj ljudi zbilja veruje u ideologiju te stranke. Velike ličnosti nisu više tako lojalne stranci, jer je ideološki nefunkcionalna“, kaže Barudi.

Profesor Barudi smatra i da je Kadam možda primio izvesnu finansijsku podršku za iznošenje spomentih informacija u javnost, mada veruje da je rečeno - u suštini tačno. On je istakao da Kadamovi stavovi odražavaju prethodni sirijski način razmišljanja, u odnosima sa Libanom. Barudi je predvideo da će Sirija generisati veliki dosije optužbi za korupciju protiv Hadama kako bi ga diskreditovala, ako to već nije slučaj, ali je dodao da bi ta strategija mogla da ima i negativan efekat.

U novembarskom govoru, predsednik Al Asad je rekao sirijskom narodu da nikada neće popustiti pod pritiskom iz inostranstva. Bivši šef komisije Ujedinjenih nacija Detlef Mehlis je optužio sirijsku vladu da ne saradjuje sa istragom Ujedinjenih nacija. Odbor svetske organizacije još čeka odgovor Sirije na zahtev za razgovor.

XS
SM
MD
LG