Linkovi

Drašković: Neko skriva dokumente o Ratku Mladiću


Pitanje saradnje sa Haškim tribunalom i hapšenje haškog begunca Ratka Mladića odmah je na početku nove godine postavljeno kao prvorazredni problem Srbije.

Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Zoran Stanković izjavio je da je penziju generala Ratka Mladića na blagajni vojnog penzionog fonda sve do polovine novembra prošle godine podizao njegov sin, a da su ovlašćenje za to imali i njegova supruga, jedan aktivni oficir Vojske i jedan penzionisani podoficir.

Ministarstvo odbrane naredilo je istragu o tom slučaju u kojoj treba da bude utvrđeno zašto ta dva oficira nisu izvestili svoje starešine da poseduju ovlašćenja za podizanje Mladićeve penzije a Vojno bezbednosna agencija će za dvadesetak dana utvrditi koji su to dokazi koji su mogli da navedu Haški tribunal da posumnja da Vojska pomaže Ratku Mladiću i drugim optuženicima iako za to nema osnova, rekao je ministar Stanković.

To što su dvojica oficira Vojske imali ovlašćenja da podižu penziju Ratka Mladića, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenjuje kao ogroman propust i ističe da treba istražiti koja su sve vojna lica imala kontakte sa Ratkom Mladićem.

A ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković smatra da neko skriva dokumente vezane za Ratka Mladića koje traži Haški tribunal :

Čujem da to što Hag traži, već ima Slobodan Milošević i onda je jasno da tu dokumentaciju neko skriva, rekao je Drašković i dodao da optužene za ratne zločine skrivaju političke snage bivšeg režima koje se nadaju da će veoma brzo doći na vlast.

Draškovićev zamenik, Predrag Bošković izjavio je da očekuje da se u 2006. godini Vojska SCG "u potpunosti posveti ispunjavanju obaveza" prema Haškom tribunalu.

"Ministar odbrane Zoran Stanković je kao jedan od razloga za smenu svog pomoćnika Aleksandra Dimitrijevića naveo da je taj general jedan od odgovornih za nesaradnju. Sada kada je taj problem rešen, nema nikakvih razloga da sa dnevnog reda ne bude skinuta obaveza koja se odnosi na izručenje Ratka Mladića", istakao je Bošković.

U intervjuu Radiju SCG, Bošković je naglasio da proces pridruživanja Evropskoj uniji (EU) u 2006. godini ne sme biti zaustavljen zbog neispunjavanja obaveza prema Haškom tribunalu.

XS
SM
MD
LG