Linkovi

Zvanični Beč na čelu Unije evropskih država


Austrijsko predsedavanje Evropskom unijom će, kako se najavljuje, obeležiti napori na stabiliziranju konstrukcije evroske asocijacije država, dok će, kada je u pitanju SCG i ostatak Balkana, Austrijanci iskazati podršku integracijskom procesu.

Zvanični Beč je od danas na čelu Unije evropskih država koja, iako još uvek ima problema sa definisanjem ustavnih načela, predstavlja jedan od najvećih globalnih potencijala i igrača. Zbog toga su Austrijanci najavili da će svojih šet meseci na evropskom kormilu posvetiti stabiliziranju prilika, što podrazumeva duge i temeljite diskusije evropskih partnera o tome kakva asocijacija država je dobra i dovoljna za sve njene stanare i, stim u vezi, kakav oblik bi mogao imati za sve prihvatljiv evropski ustav.

Kada je reč o SCG i Zapadniom Balkanu, Austrijanci ponavljaju da su bili i ostaju privrženi ideji bržeg progresa državne zajednice i regiona Briselu, što podrzumeva provodjenje postavljenih standarda i normi, koji će, kada je reč o domaćim zadacima za Beograd i Podgoricu, doći na red tokom pregovora o obliku Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Sa izvesnim olakšanjem novi predsedavajući EU gleda na integracijski proces- za razliku od slučaja Rumunije i Bugarske, zvanični Beč neće biti primoran da odučuje o sudbini integracijskog procesa SCG , a za njom i BiH - njihovi pregovori bi se trebali okončati tek pod narednim, finskim pedsedništvom, dok , kada su u pitanju očekivanja Bukurešta i Sofije, Beč mora dati mišljenje da li će te dve zemlje pristupiti Uniji kada je i planirano, 2007. godine, ili će morati da ostanu u čekaonici još jednu godinu.

XS
SM
MD
LG