Linkovi

Istraga o vezama Mobtela i Mobikosa


Odluka srpske Vlade da oduzime licencu za bavljenje mobilnom telefonijom kompaniji Mobtel izazvala brojne oprečne reakcije u javnosti.

Braneći odluku Vlade, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić izjavio je da kompanija BK Trejd dobila licencu za mobilnu telefoniju na celoj teritoriji Srbije i da u ugovoru piše da se licenca ne može preprodati niti ustupiti bilo kome bez pismene saglasnosti Vlade, a da je to Mobtel učinio potpisivanjem ugovora sa firmom Mobikos, čiji je vlasnik kosovski biznismen Ekrem Luka.

Ministar Ilić je rekao da je oko tog slučaja pokrenuta istraga i zatim naglasio da je tim ugovorom bezbednosna situacija u Srbiji bila totalno ugrožena jer je jedan od velikih protivnika države ušao u sistem i mogao da prisluškuje.

Nezavisni ekonomski analitičar i direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević tvrdi da je oduzimanje licence Mobtelu trapavo izvedena politička odluka. Prokopijević je ocenio da je argument Vladre potpuno neuverljiv i zamerio joj što ranije nije reagovala ukoliko je imala saznanje da je Mobtel sklopio po državu štetan ugovor sa Mobikosom iz Peći. Ako do sada vlast nije imala takva saznanja onda na sudu treba da odgovaraju svi oni koji su zaduženi za bezbednost, rekao je Prokopijević.

A austrijski suvlasnici koji su nedavno od BK kompanije kupili Mobtel ocenili su da je odlukom Vlade Srbije o oduzimanju licence Mobtelu prekršen srpsko-austrijski sporazum o zaštiti investicija iz 2001. godine. U saopštenju predsednika Upravnog odbora Mobtela Herberta Kordta navodi se da je oduzimanje licence jednako nacionalzaciji privatnog vlasništva i najavljuje da će austrijski vlasnici preduzeti sve neophodne pravne mere protiv prinudnih mera Vlade Srbije sa potpunim poverenjem u pravosudne organe Srbije.

XS
SM
MD
LG