Linkovi

2005. nije bila posebno dobra godina za filmske producente


Bilo zbog skupih ulaznica, ili sve boljih mogućnosti koje nude kablovski kanali i videoklubovi, Amerikanci nisu odlazili u bioskope kao što je očekivano. No, situaciju je popravilo nekoliko blokbastera a uglavnom je reč o nastavcima i rimejk verzijama proverenih hitova.

Revenge of the Sith

Jedan od najvećih uspeha protekle godine postigla je III epizoda «Zvezdanih ratova» - «Osveta Sita» - šesti i poslednji nastavak slavnog serijala Džordža Lukasa. Amerikanci su pohrlili u bioskope da bi saznali kako je Anakin Skajvoker prešao na stranu zla, i postao Dart Vejder, a film je zaradio 848 miliona dolara.

War of the Worlds

Ljubiteljima naučne fantastike ovog leta je na raspolaganju bio još jedan visoko-budžetni film iz tog žanra – «Rat svetova» Stivena Spilberga. Spilberg i Tom Kruz udružili su se na ekranizaciji slavne priče H.G. Velsa o invaziji vanzemaljaca na Zemlju, ali su, na premijeri, novinari bili daleko više zaintersovani za Kruzovu romansu sa zvezdom filma «Betmen počinje» - Kejti Holms.

Mr and Mrs Smith

Ljubitelji tračeva dobili su ono što su želeli i kada su se Bred Pit i Andjelina Džoli konačno spojili – na filmskom platnu ali i van njega, zahvaljujući mračnoj akcionoj komediji «Gospodin i gospodja Smit». Dok su se tabloidi nasladjivali pričama o aferi Pita i Džoli, film je samo prvog vikenda zaradio 50 miliona dolara, gotovo dva puta više od očekivane zarade. «Gospodin i gospodja Smit je postao hit u celom svetu i zaradio 454 miliona.

Wedding Crashers

Harizma izmedju glavnih glumaca obeležila je još jedan hit prošlog leta– kada su se sjajan komičarski tandem -Oven Vilson i Vins Von ponovo udružili na filmu «Wedding Crashers» ili «Lovci na deveruše». Von je osim toga bio u centru pažnje i u drugoj polovini godine kada je počeo da se zabavlja sa Dženifer Eniston posle njenog razvoda od Breda Pita.

40 year old Virgin

Još jedna komedija koja je dobro prošla na blagajnama je 40-Year-old virgin – prva glavna uloga na filmskom platnu za popularnog komičara Stiva Karela. To je priča o stidljivom sredovečnom prodavcu čije kolege otkrivaju da je nevin, i pokušavaju da pronadju ženu za njega.

Team America

Autori animirane serije South Park Trej Parker i Met Stoun podigli su ponovo prašinu filmom «Team America: World police» čiji su junaci svetski policajci koji se bore protiv terorizma i drugih zala. Poznato je da autorima Saut Parka «ništa nije sveto», pa su osim američke administracije i svetskih diktatora ismejali i američke glumce – antiratne aktiviste– kao što su Suzan Sarandon, Tim Robins i Šon Pen.

Madagascar

Veliki uspeh 2005. je ostvario animirani film kompanije Dream Works, MADAGASKAR, priča o avanturama grupe životinja koje iz zoo vrta u Central parku u Njujorku dospevaju u divljinu. Taj film je, što nije uobičajeno, druge nedelje prikazivanja izbio na prvo mesto liste najgledanijih filmova.

Charlie and chocolate factory

Proslavljeni reditelj Tim Barton po četvrti put je za svog glavnog glumca izabrao Džonija Depa i snimio ekranizaciju popularne priče za decu «Čarli i fabrika čokolade», koji je zaradio 471 miliona na blagajnama.

Narnia

U decembru je, na oduševljenje miliona dece, u bioskope stigla filmska adaptacija klasika CS Luisa, «Letopisi Narnije – lav, veštica i orman», ekranizacija prve iz serijala od sedam knjiga. Glavni junaci su deca koja kroz čarobni orman ulaze u magično kraljevstvo Narniju gde moraju da se bore protiv Bele veštice koja je bacila kletvu večne zime na tu zemlju. Očekuje se da će «Narnija» prerasti u serijal koji će parirati filmovima o Hariju Poteru.

Harry Potter

A četvrti iz serijala filmova o dečaku čarobnjaku takodje je krajem godine stigao u bioskope i prvi je do sada koji deca mladja od 12 godina moraju da gledaju u prisustvu roditelja .

King Kong

Na kraju godine u bioskope je gromoglasno stigao «King Kong» - željno očekivani novi spektakl Pitera Džeksona u kome glume Naomi Vots, Džek Blek, Edrijen Brodi i Endi Serkis kao Kong. Film, koji je pobrao pohvale kritike, je u prve dve nedelje prikazivanja zaradio preko 274 miliona širom sveta i doprineo da se «mršava» godina na blagajnama završi u mnogo boljem raspoloženju.

Događaji koji su obeležili 2005. godinu: www.voanews.com/serbian/yearend2005.cfm

Povezani članci

XS
SM
MD
LG