Linkovi

General-major Donald Alston: Bezbednosna situacija u Iraku se poboljšava


Američki vojni komandant u Bagdadu izjavio je da se bezbednosna situacija u Iraku poboljšava - uprkos post-izbornom nasilju, kao i da jačaju iračke snage bezbednosti, a opada sposobnost pobunjenika da organizuju velike napade.

General-major, Donald Alston, izjavio je da su iračke snage bezbednosti postigle značajne uspehe. Na konferenciji za štampu, glavni oficir za komunikacije multinacionalnih snaga u Iraku izjavio je da je sitaucija u mnogim delovima zemlje opasna, ali i da je značajno unapredjena u odnosu na pre godinu dana.

“Odnos snaga je sada promenjen pošto mi imamo 223 hiljade pripadnika iračkih snaga bezbednosti koji su angažovani u borbama i koji su rasporedjeni širom zemlje. Odnos snaga se promenio pošto su iračke snage bezbednosti efikasnije u obezbedjenju granice, što onemogućava i remeti presudno važnu pomoć koju al-Zarkavi dobija iz inostranstva .”

General Alston je rekao da pobunjenici i teroristi, predvodjeni Abu Musa al-Zarkavijem, više nisu u stanju da vrše velike i spektakularne bombaške napade, koji su prošle godine bili uobičajeni, uprkos povećanju nasilja do koga dolazi posle izbora.

“Kao što smo očekivali i predvideli u vezi sa referendumom, kada se ukinu bezbednosne mere koje se primenjuju tokom izbora, napadi se povećaju. To se takodje dogadja i sada. Medjutim, pobunjenici pokazuju neznatnu sposobnost vršenja brojnih i postojanih napada većeg obima.”

General je ukazao da se pobunjenici sve više oslanjanju na napade manjeg obima i da će se tokom vremena i takvi napadi smanjiti. On je taj uspeh pripisao iračkim snagama bezbednosti, ali je naveo da je politička participacija nezadovoljne sunitske manjine bila od pomoći, i dodao “da je opredeljnost za biračke listiće, a ne metke, predstavljala pozitivan razvoj dogadjaja. ”

Kritičari rata u Iraku tvrde da je tempo obuke iračkih snaga bezbednosti previše spor i da je raspušanje vojske 2003, godine, posle SAD predvodjene invazije, bila greška.

XS
SM
MD
LG