Linkovi

Nekoliko desetina mrtvih prilikom upada egipatske policije u izbeglički logor


Nekoliko hiljada emigranata iz Sudana, već tri meseca kampuju ispred kancelarije Agencije UN za izbeglice zahtevajući da ih rasele u neku drugu zemlju. Posle blokade koja je trajala čitave noći, policija je napala emigrante, a među žrtvama je i najmanje jedno malo dete.

Mnoštvo kola hitne pomoći jurilo je u pomoć povređenima posle upada policije u privremeni izbeglički kamp, nekih sat vremena pre zore. Policajci su tukli izbeglice, među koja je bilo žena i dece, odvlačili ih sa trga i terali da uđu u autobuse. Novinar Glasa Amerike video je kako odnose mnoge ljude, po svemu sudeći teško povređene ili u nesvesnom stanju.

Policija je formirala kordon u tom delu grada nešto pre ponoći po lokalnom vremenu, sa ukupno oko 5.000 pripadnika službe bezbednosti u punoj opremi za borbu protiv nereda, naoružanih pendrecima. Blokada je trajala skoro čitave noći, policija je upotrebila vodene topove kako bi rasterala demonstrante, ali sudanski emigranti odbili su da se sklone.

Posle nekoliko sati pregovora sa vođama protesta, policija je iznenada napala kamp i počela da palicama tuče one koji su tražili azil. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je najmanje 10 ljudi stradalo, a jedna od žrtava je devojčica, za koju se veruje da je bila stara tri ili četiri godine i proglašena je mrtvom na licu mesta. Zvaničnici ministarstva za nasilje su okrivili demonstrante uz tvrdnju da su žrtve nastradale u stampedu.

Međutim, novinar Glasa Amerike, koji je posmatrao sve što se dešavalo nije video stampedo. Sudanski emigranti nisu ni pokušali da beže, a čak i da jesu ne bi imali gde da pobegnu. Bili su okruženi policijom, koja je bloikirala ceo kraj i napala ih sa svih strana. Nije jasno šta egipatske vlasti nameravaju da urade sa emigrantima iz Sudana, a prema izveštajima nekih lokalnih medija, privremeno su odvedeni u vojne barake.

Oko 2.000 sudanskih izbeglica koji traže azil tri emseca su kampovali na malom trgu, nešto većem od tensikog igrališta u bogatijem kvartu Mohandisin. Njihovi šatori, napravljeni od kartona, ćebadi i plastike, nisu mogli baš dobro da ih zaštite od temperatura blizu nule. Njihov protest bio je usmeren protiv Visokog komeserijata UN za izbeglice (UNHCR), čije predstavništvo u kairu je udaljeno samo nekoliko blokova od tog trga. Oni su tražili da ih UNHCR raseli u Evropu ili Severnu Ameriku i žalili su se na diskriminaciju u Egiptu. UNHCR je saopštio da nemaju pravo da budu raseljeni u druge zemlje. U Egiptu ima preko 30 hiljada registovanih izbeglica iz Sudana, ali im vlada vrlo malo pomaže.

XS
SM
MD
LG