Linkovi

Snažna podrška procesu pregovora Beograda i Podgorice sa Briselom


Takoreći, nekoliko sati pre nego što će preuzeti predsedavanje Evropskom unijom, Austrija ima sve šanse da svoj šestomesečni mandat započne skandalom- tako se, naime, u Briselu tumači nedavno postavljena umetnička izložba u Beču, na kojoj su izloženi goli modeli francuskog predsednika Žaka Širaka, britanske kraljice Elizabete, američkog predsednika Buša. To nije sve - i poster žene raširenih nogu i sa donjim rubljem u bojama evropke zastave, izazvao je proteste evropskim medija i političara, koji su tražili hitno skidanje spornih eksponata.

Izložba je trebala predstavljati obeležavanje 75 godina austrijske nezavisnosti i 10 godina njenog člansva u EU -, a sačinili su je 75 mladih umetnika iz cele Evrope.

Sudeći prema poslednjim vestima koje iz Beča dolaze u Brisel, skandal će biti izbegniut u poslednjem trenutku- "najprovokativniji eksponati će biti uklonjeni, mada organizatori brane celokupni koncept izložbe, zamišljene kao "protest protiv globalizacije" i slobodu umetničkog izraza.

Sami predstavnimci Astrije u centru evropskih ionstitucija se nadaju da ova epizoda neće pokvariti start njihovog predsedavanja Unijom, za koje obećavaju da će biti obeleženo "više delovanjem, a manje govorima". Kada je reč o SCG i Zapadnom Balkanu, najavjuje se snažna podrška procesu pregovora Beograda i Podgorice sa Briselom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, kao putu ka prvom ugovornom odnosu zemlje sa EU. Za Balkan se vjeruje da će opšta tendencija približavanja Evropi stabilizovati zemlje i područje, te učiniti ga boljim mestom za zivot.

XS
SM
MD
LG