Linkovi

2005: U Crnoj Gori obeležena raspravom o referendumu i približavanju EU


Godinu na izmaku na poslovično vrelom političkom terenu u Crnoj Gori obilježile su beskrajno duge rasprave o neophodnosti referenduma o nezavisnosti, ali i približavanje Evropskoj uniji koje, za sada, bez obzira na konsenzus u društvu o potrebi približavanja Evropi, presporo napreduje. (Pogledajte video u plejeru na lijevoj stranici ili ).

Januar je protekao u raspravama o tome treba li održati neposredne izbore za parlament Državne zajednice. SNP o tome je predložila zakon, a predsjednik SCG Svetozar Marović odlaganje na godinu. Havijer Solana čak je otkazao posjetu Beogradu zbog nespremnosti vlasti i opozicije da se u Crnoj Gori dogovore o neposrednim izborima.

U svega nekoliko dana, osnovana su tri Pokreta. Najprije za evropsku državnu zajednicu, potom za takođe evropsku, nezavisnu Crnu Goru, a onda onaj koji su formirali tzv. Terazijski Crnogorci. Za početak, na nikad većem snijegu na jugu Crne Gore, okliznuo se jedino avion Montenegroaerlinesa.

Početkom februara, u Crnu Goru je došla Karla del Ponte i ljutito konstatovala da Karadžić i Mladić povremeno borave u Crnoj Gori. Dodala je kako je nevjerovatno da crnogorska vlast ne zna šta se dešava u Crkvi, a odbrusio joj je u svom stilu mitopolit Amfilohije. Za to vrijeme, opozicija je predložila Marovićevu smjenu zbog neraspisivanja neposrednih izbora, dok su Đukanović i Vujanović promovisali ideju o savezu nezavisnih država, sa Srbijom, naravno.

U martu, o nezavisnosti Crne Gore kao o neminovnosti, prva je govorila Doris Pak, šef delegacije Evropskog parlamenta, dok je premijer Đukanović odrješito saopštio da ''Crna Gora neće ući u EU po cijenu gubljenja državnosti''. LS, promoter ideje obnove crnogorske nezavisnosti prestao je da politički djeluje, a DPS je povratila lokalnu vlast u Nikšiću, baš kao u Budvi, u Kotoru, na Cetinju i na Žabljaku.

April je obilježio Sporazum o izmjeni Ustavne povelje, odlaganje neposrednih izbora i obaveza saradnje sa EU u pripremi referenduma. Evropska komisija pozitivno je ocijenila Studiju o izvodljivosti, Beograd i Podgorica su se posvađali i oko predstavnika na pjesmi Evrovizije, ministar Miodrag Vlahović ponudio je ostavku zbog bure oko medijske analize.

U maju, opozicija je u Parlamentu tražila ostavku Vlade, a grupa No name u Kijevu je promovisala novu Crnu Goru, iako zvanično kao predstavnik Državne zajednice. U Skupštini su predložene dvije deklaracije o pridruživanju EU, a u junu je usvojena ona, koju je predložila vlast.

Vrelinu juna nagovijestio je spisak Crnogoraca iz Srbije što ga je Vojislav Koštunica odnio u Brisel. Terazijski Crnogorci nisu došli u najavljenu posjetu Podgorici. U julu, Crna Gora je obznanila plaćanje ratne štete Dubrovniku, za početak samo zbog ukradenih krava, Amfilohije je uz pomoć vojske podigao metalnu crkvu na vrh svete planine Rumije, otvoren je granični prelaz Debeli brijeg prema Hrvatskoj. Na Dan državnosti, 13. jul, otvorena su dva kapitalna objekta-tunel Sozina koji je Podgoricu približio moru i most Milenijum, novi simbol Podgorice.

Dok se u ne baš vrelom avgustu punilo crnogorsko primorje, predsjednik Vujanović je tražio odgovornost vojnog vrha zbog afere Rumija, a strani novinari tražili su Radovana Karadžića u okolini Nikšića, očekujući njegovo hapšenje. Umjesto Karadžića, u Budvi je uhapšen bivši ministar pravde RS Momčilo Mandić.

Ubistvo visokog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića posljednjeg dana avgusta najavilo je visoku jesenju političku temperaturu. Svetozar Marović se požalio da napadi na njega zbog afere sa vojnom opremom predstavljaju ''pokušaj urušavanja SCG'', a potom odbio da predvodi delegaciju Državne zajednice na zasjedanju Generalne skupštine UN u Njujorku. U Podgorici je postavljeno novo rukovodstvo policije, a glavni grad dočekao je i dio evropske košarkaške elite, organizujući neke utakmice EP u košarci.

Ljut zbog optužbi u vezi sa aferom o nabavci vojne opreme, crnogorski kadar najavio je povlačenje iz Beograda. Crna Gora se predstavila u zgradi UN u Beču, a Karla del Ponte je došla na Sveti Stefan, ovoga puta ne pominjući da Crna Gora ima veze sa obilježavanjem decenije skrivanja haških bjegunaca.

U oktobru, Državna zajednica je dobila zeleno svjetlo u pregovorima o stabilizaciji i pridruživanju EU, održana je Parlamentarna Skupština OEBS-a u Miločeru, a Đukanović se požalio da EU želi da odloži referendum. Crnogorska vlast postala je nadležna u tjeranju mladića u vojsku, propao je još jedan pokušaj opozicije da se objedini protiv održavanja referenduma.

Vlada je u prvim danima novembra odvojila 5 miliona eura za organizaciju referenduma, a Evropska trojka zatražila je od Crne Gore da se uzdrži od jednostranog referenduma. Vlast je najavila kooperativnost predlogom da se proglašenje rezultata referenduma odloži zbog pregovora o Kosovu, Filip Vujanović je uselio u novu predsjedničku rezidenciju na Cetinju, prvi gost bio mu je slovenački kolega Janez Drnovšek, kome je gostoprimstvo u Beogradu prethodno otkazao Vujanovićev partijski drug Svetozar Marović.

Decembar je bio posebno buran. Dok su Đukanović i Vujanović u Beogradu ubjeđivali Havijera Solanu da je savez nezavisnih država najbolje rješenje, Doris Pak je u Podgorici pozvala opoziciju na dijalog sa vlastima i rekla da referendum nije bezbjednosno, već demokratsko pitanje. Iz Venecije, stigao je Izvještaj u kome se, uz određene uslove, referendum o nezavisnosti, počeo doimati kao neminovnost. Predsjednik Vujanović je za 7. fenruar zakazao vanrednu sjednicu Parlamenta na kojoj će se donijeti odluka o njegovom raspisivanju, a Đukanović, je simbolično otkrio spomenik posljednjem gospodaru nezavisne Crne Gore-kralju Nikoli Petroviću.

U Podgoricu je došao i pobrao simpatije svih, slovački diplomata, Solanin izaslanik Miroslav Lajčak koji je rekao da će referendum imati svoju dinamiku. Pitanje većine potrebne za odluku o državi ostalo je da dijeli ovdašnju političku javnost, a premijer Đukanović rekao je da odgovor treba tražiti u rasponu od 25 do 40 odsto. Evropa je poručila da vlast i opozicija povodom toga moraju doći do najboljeg rješenja, koje se za sada - ne nazire.

XS
SM
MD
LG