Linkovi

Sagradjen prvi prototip ljudskog egzoskeleta


Neke životinjske vrste, kao što su zglavkari, imaju spoljašnji, takozvani egzoskelet, koji njihovom mekom telu obezbedjuje potrebnu čvrstinu.

Naučnici odavno razmišljaju o mogućnosti konstruisanja neke vrste egzoskeleta za ljude, odnosno mehaničkih odela, koja bi nam omogućavala da, na primer, nosimo znatno veći teret nego što nam to dozvoljavaju mišići. Iz razumljivih razloga, za takve mehaničke naprave najpre su zainteresovane oružane snage.

Agencija američkog sekretarijata za odbranu koja se bavi tehnološkim inovacijama, DARPA, objavila je da je na Univerzitetu države Kalifornije sagradjen prvi funkcionalni prototip ljudskog egzoskeleta nazvan Bliks 1. Ova naprava sastoji se od para hidrauličkih polunogavica, uprtača za grudni koš i ranca sa benzinskim motorom, koji pokreće hidrauličku pumpu. Polunogavice se pričvršćuju uz noge, a ranac za grudni koš. Hidraulički mišići omogućavaju vojniku da teret od 35 kilograma oseća kao svega dva ipo kilograma. Pri tom, vojnik ne mora da upravlja egzoskeletom jer senzori i mikroprocesor ”čitaju“ njegove pokrete i samo mu pomažu u kretanju. Tokom testova Bliks 1 je omogućavao kretanje brzinom od dva koraka u sekundi, a čovek je mogao da se saginje, čučne i da preskače manje prepreke. Konstruktori već rade na poboljšanoj verziji koja će biti lakša i omogućavati nošenje ranca težine do sto kilograma.

XS
SM
MD
LG