Linkovi

Vejron najbrži automobil - koji košta čak milion evra


Amerikanci su zaljubljenici u automobile, a nemačka kompanija Folksvagen planira da to iskoristi, pomoću novog – skupog – sportskog automobila. U svetu filma, automobili mogu da postanu vremeplovi ili raketni lanseri.

Bugati Vejron je auto koji je prestao da bude mašta – ali samo za one koji to sebi mogu da priušte. Vejron se reklamira kao najbrži automobil - koji košta čak milion evra. Ipak, kolekcionar automobila Majkl Fks smatra da se to isplati.

“Ja ne kupujem automobile samo da bi ih gledao. Ja ih kupujem da ih vozim i uživam u njima.”

Vejron je prvi automobil koji je firma Bugati napravila posle 50-godišnje pauze. Kompanija je originalno nastala krajem 19. veka, a bila je poznata po elegantnim sportskim automobilima i limuzinama – poput ovog Bugatija tip 57-C iz 1939. Uprkos visokoj ceni Vejrona, kompanija Folksvagen koja je sada vlasnik firme Bugati, ne očekuje zaradu, zbog toga što se vozila sastavljaju ručno – otprilike jedan auto nedeljno. Folksvagen se za ovaj poduhvat odlučio krajem 1990-ih, zahvaljujući uspehu drugih modela - poput Golfa, Džete i Pasata. Danas, Folksvagen proizvodnju Vejrona smatra istraživačkim projektom, za koji se nada da će doneti rezultate koji bi mogli da se primene na vozilima tipa Audi i Lamborgini. Kompanija očekuje da tokom narednih 5 godina proda oko 300 primeraka Vejrona.

XS
SM
MD
LG