Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Uz izvještaje o požarima na jugozapadu zemlje, kontroverzno prisluškivanje stanovnika SAD i situacija u Iraku i danas su na naslovnim stranicama američke štampe.

Osim toga, San Francisko Kronikl piše o promjeni iskaza bivšeg šefa računovodstva propalog energetskog giganta, kompanije Enron, Ričarda Kouzija / Richard Causey/ u odnosu na optužnicu koja ga tereti za prevaru, zavjeru, nedozvoljenu trgovinu na berzi, pranje novca i laganje istražnim organima u toku istrage o smišljenoj prevari dioničara nekada najveće američke energetske kompanije. Kouzi je 16. funkcioner kompanije koji je priznao krivicu i rekao da će sarađivati sa vlastima, vjerovatno u zamjenu za nižu zatvorsku kaznu. Priznanje krivice dolazi u nezgodnom trenutku za dvojicu vodećih ljudi Enrona – Keneta Leja / Kenneth Lay/ i Džefrija Skilinga /Jeffrey Skilling/ kojima polovinom januara počinje suđenje po optužnici koja ih tereti sa su rukovodili jednom od najvećih finansijskih malverzacija u prošlom vijeku.

Kronikl Telegram iz Ohaja piše o namjeri Demokratske stranke da se na predstojećim izborima za jednu trećinu mjesta u Senatu, dokopaju mjesta koje trenutno pokriva umjereni republikanski senator Majk Divajn /Mike DeWine/. Kandidati demokrata, u Ohaju – gdje je vlast i popularnost republikanske stranke okrnjena korupcionaškim aferama su kongresmen Šerod Braun /Sherrod Brown/ i advokat Pol Heket /Paul Hackett/. Osim u Ohaju, po riječima senatora Čarlsa Šumera koji se nalazi na čelu demokratske kampanje za senatske izbore, opoziciona stranka će pokušati da osvoji mandate u Rod Ajlendu, Pensilvaniji, Mizuriju, Montani, Tenesiju i Arizoni. Trenutno je u Senatu 55 republikanaca, 44 demokrate i jedan nezavini kandidat blizak demokratama. Na izborima 2006. glasaće se za 33 senatska mjesta – 5 je upražnjenih, dok po 14 demokrata i republikanaca vodi kampanju za reizbor.

Na gotovo cijeloj naslovnoj strani Indijanapolis Star izvještava o tragediji koja je zadesila najuspješnijeg trenera nacionalne fudbalske lige /NFL/ u ovoj sezoni – šefa stručnog štaba lokalnih Koltsa Tonija Dangija. Njegov je 18-godšnji sin je nedavno na Floridi, kako se pretpostavlja, izvršio samoubistvo i juče je sahranjen, u prisustvu više stotina prijatelja, igrača i navijača popularnog kluba. List na naslovnoj stranici citira poruku trenera Dangija roditeljima širom svijeta da odnose sa svojom djecom ne uzimaju zdravo za gotovo. "Zagrilite svoju djecu i recite im da ih volite u svakom trenutku dok još možete. Nikada ne znate kada ćete im to reći posljednji put”, kazao je Toni Dangi na sahrani svog sina Džemsa.

XS
SM
MD
LG