Linkovi

BIA demantuje da je presrela Mladićev razgovor


Posle izjave specijalnog tužioca za ratne zločine da su poznati pripadnici mreže koja pruža podršku haškom optuženiku Ratku Mladiću i informacije u pojedinim medijima da je uhvaćen Mladićev razgovor sa jednim od tih ljidi koji mu pružaju podršku, Bezbednosno informativna agencija tvrdi da ništa od toga nije tačno.

Direktor Bezbednosno-informativne agencije Rade Bulatović pretpostavlja da je namera specijalnog tužioca Vladimira Vukčevića bila da upozori ljude koji pomažu u skrivanju haških optuženika da čine ozbiljno krivično delo za koje preti kazna i do deset godina zatvora. Agencija nema informacije o tajnim pregovorima sa haškim optuženicima i netačni su svi navodi medija na tu temu, rekao je Bulatović.

"Znači, ništa nije tačno ni o pregovorima, ni o rokovima, ni o datumima, sve je potpuno netačno, rekao je Bulatović, podnoseći izveštaj o radu Bezbednosno informativne agencije na sednici parlamentarnog Odbora za odbranu i bezbednost.

Izjava direktora Bezbednosno informativne agencije samo je jedan u nizu komentara zvaničnika vlasti kojima se umanjuje značaj upozorenja koje je izrekao specijalni tužilac za ratne zločine da je otkrivena mreža ljudi koji podržavaju haškog begunca Ratka Mladića.

Tim povodom, Liberalno-demokratska partija ocenila je da Vlada i premijer Vojislav Koštunica nisu u stanju da uhapse haške optuženike i dovrše saradnju sa Tribunalom u Hagu.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u utorak uveče Radio-televiziji Srbije (RTS) da u izveštajima obaveštajnih službi koje dobija "ne postoji ništa" što ga bi ga navelo na zaključak da je "blizu rešenje" problema Ratka Mladića.

"Slučaj Mladić je najteži problem i rešenje tog slučaja je pretpostavka da rešimo ostale", rekao je Tadić.

Đankfranko Fini u Beogradu

Inače, puna saradnja sa Haškim sudom uslov je za dalje evropske integracije Srbije i Crne Gore o kojima su razgovarali predsednik Srbije Boris Tadić i ministar inostranih poslova Italije Đanfranko Fini.

U saopštenju iz kabineta predsednika Srbije kaže se da je Đanfranko Fini izjavio da će Italija nastaviti aktivno da pomaže evropske i evroatlanske integracije Srbije i Crne Gore, a da se Tadić zalažio za očuvanje suvereniteta Srbije nad Kosovom i Metohijom.

Italijanski šef diplomatije razgovarao je i sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom i saglasio se sa njim da ne sme biti nametnutih rešenja za Kosovo, već da je neophodno da se u dijalogu Beograda i Prištine, bez žurbe i vremenskih ograničenja, dođe do kompromisnog rešenja.

Pre odlaska u Prištinu, Đanfranko Fini razgovarao je i sa šefom diplomatije i predsednikom državne zajednice Vukom Draškovićem i Svetozarom Marovićem.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, u italijanskoj ambasadi u Beogradu, Fini i Drašković su istakli da je centralna tema njihovog razgovora bila predstojeći razgovori o statusu Kosova i Metohije i 0budućnost državne zajednice.

Fini je rekao da zna šta Kosovo i Metohija znači za srpski narod i naglasio da se u pokrajini moraju poštovati sve zajednice i da se moraju ispuniti standardi.

"Srbija će insistirati na preporukama Kaja Ejdea i kandidovati teme polazeći od tog izveštaja", naveo je Drašković i dodao da veruje da će Italija kao članica Kontakt grupe učiniti sve da "pravo sile ne bude jače od sile prava".

U saopštenju Kabineta predsednika SCG saopšteno je da su se Marović i Fini saglasili da se Srbija i Crna Gora nalaze na putu ka Evropskoj uniji i da je za dalje ubrzano pristupanje evropskim institucijama neophodno ispunjenje obaveza prema Haškom tribunalu.

Marović i Fini saglasili su se i da proces pregovora o budućem statusu Kosova treba da bude vodjen uz puno uvažavanje realnosti, bez pristajanja na jednostrane poteze i pokusaje širenja atmosfere pritisaka i straha, a uz uvažavanje medjunaropdnih principa i uz odgovornost prema evropskoj budućnosti i stabilnosti regiona, navedeno je u saopštenju.

Slučaj “Šišić”

Tvrdnja da Italija navodno nije htela da izrucci bivšeg pilota JNA Emira Šišića Srbiji dok se ne reši pitanje ilegalnih imigranata iz SCG koji borave u Italiji je "ccista fantazija", izjavio je Fini na konferenciji za novinare.

"To je ccista fantazija i izjava zvaniccnika Srbije nije osnovana, kao ni informacija da ima oko 100.000 ilegalnih imigranata iz SCG u Italiji", rekao je italijanski šef diplomatije.

Ministar pravde Srbije Zoran Stojković izjavio je subotu da Šišić još nije prebaccen u SCG na izdržavanje zatvorske kazne, jer je Italija predložila sporazum prema kome bi, pored Šišića, Srbiji bilo izrucceno još 100.000 gradjana SCG koji su emigrirali u Italiju.

Ambasada Italije u Beogradu demantovala je tu izjavu.

XS
SM
MD
LG