Linkovi

Dva Srbina povređena u odvojenim oružanim incidentima u užem centru severne Mitrovice 


U dva odvojena oružana napada u užem centru severne Mitrovice, prošle noći povredjene su dve osobe srpske nacionalnosti. Prvi policijski izveštaji ukazuju da se ne radi o etnički motivisanim incidentima.

Oružana vatra najpre je otvorena na 35-godišnjeg Branislava Antovića, koji je u to vreme obavljao dužnost čuvara gradskog vodovoda u ulici Džona Kenedija,u severnom delu Mitrovice. Antović je tom prilikom zadobio teške povrede u predelu abdomena, i uprkos hitnoj hirurškoj intervenciji, prema rečima dežurnih lekara, njegovo zdravstveno stanje nije stabilno i u životnoj je opasnosti.

U drugom odvojenom incidentu, u ulici Luja Braja, hicima iz vatrenog oružja pogodjen je 24-godišnji Dejan Maksimović i to u porodičnom stanu u naselju Bošnjačka mahala. Prema njegovoj izjavi, napadač je najpre gadjao balkon, a nakon njegovog pojavljivanja usledili su pucnji iz vatrenog oružja, posle čega je napadač pobegao u naselje Bošnjačka mahala. Osim Dejana Maksimovica, ostali ukućani su nepovredjeni. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno jer se prema izjavama lekara radi o lakšem ranjavanju u predelu noge.

Akteri ovih incidenata, prema saopštenju policije nisu poznati, mada je regionalni portparol kosovske policije, Sami Mehmeti, ne saopštavajući pozadinu takvih tvrdnji, izjavio da se ne radi o etnički motivisanim napadima.

Sinoćnji dogadjaji u severnom delu Mitrovice, beleže oštre reakcije predstavnika kosovskih Srba, koji uglavnom zahtevaju da nadležni policije i tužilaštva pronadju počinioce i saopšte motive najnovijih napada. Tim povodom je za sutra u 12 sati na trgu Šumadija u severnom delu Mitrovice zakazan protest.

A šef američke misije na Kosovu, Filip Goldberg, izjavio je za lokalnu RTK da medjunarodni faktori neće tolerisati nikakvo nasilje, te da će se za Kosovo strogo poštovati principi Kontakt grupe.

"Medjutim, apsolutnu bezbednost niko ne može garantovati ni u SAD, a ne na Kosovu", zakljucio je Goldberg.

XS
SM
MD
LG