Linkovi

Đukanović: Za validnost odluke na referendumu - potvrda 25 do 40 odsto birača


Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je da kvalifikovanu većinu za validnost odluke o nezavisnosti treba tražiti u rasponu od 25 do 40 odsto biračkog tijela jer to predviđa evropska praksa. On je naglasio da volju građana izraženu na referendumu ne treba potvrđivati u Parlamentu dvotrećinskomj većinom.

Crnogorski premijer je rekao da Njemačka predviđa kvalifikovanu većinu od 25 odsto registrovanih birača do 40 koliko je propisano u Danskoj i istakao da u tom rasponu treba tražiti rješenje zadovoljavajuće i za vlast i za opoziciju kada je u pitanju većina neophodna za validnost referenduma.

»Za mene je prihvatljivo svako rješenje koje je u okviru evropskih standarda i prakse. Nije mi prihvatljivo rješenje koje će biti posebno kreirano za Crnu Goru jer za to nema potrebe«, kazao je Đukanović na konferenciji za novinare.
Đukanović je poručio da vlast neće dozvoliti da se »pravi karikatura od države« da bi se neko odobrovoljio da učestvuje na referendumu.

On je ponovio da je zbog istorijskog značaja referendumskog procesa značajno da se ostvari što širi konsenzus, kao i da će vlast uraditi sve što je u njenoj moći da što širi krug političkih aktera učestvuje u procesu.

On je potvrdio spremnost za kontrolu tajne policije tokom referendumskog procesa, ali u skladu sa crnogorskim zakonima i međunarodnom praksom.

»Ono što ne bi dozvolila ni jedna država sebi neće dozvoliti ni Crna Gora. Interesantno je da glavni povici dolaze od onih kojima ne smeta kad vide kako vršljaju okolne službe«, kazao je Đukanović.

Kako je objasnio, ti koji upućuju povike nijesu progovorili ni riječ o tome šta je radila Vojno bezbjednosna agencija u kabinetu crnogorskog mitropolita ili šta rade određene službe iz Beograda u odnosu na Sandžak u pokušaju da tu ideju muslimansko-bošnjačkog tkiva prenesu na Rožaje.

O je odbacio mogućnost pomjerenja održavanja referenduma koji vlast najavljuje za proljeće naredne godine.

Đukanović je ocijenio i da referendumski rezultat ne treba potvrditi u parlamentu, navodeći da je u izvještaju Venecijanske komisije preporučeno da to pitanje treba riješiti u skladu sa ustavnim sistemom zemlje.

XS
SM
MD
LG