Linkovi

Muzička ostvarenja u 2005. - dominacija Kanje Vesta, povratak Maraje Keri, U2 u Holu slavnih...


Jedan od dogadjaja koji je definisao 2005. zapravo se dogodio 26. decembra 2004. Podvodni zemljotres blizu obala Indonezije pokrenuo je džinovski talas – cunami – u kome je život izgubilo više od 200.000 ljudi a milioni su ostali bez krova nad glavom. Muzičari širom sveta ujedinili su se da bi prikupili novac za žrtve. Ovde u SAD, glumac Džordž Kluni organizovao je veliki koncert na kome su nastupali Šeril Krou, Madona, Elton Džon i brojne druge zvezde. Prve noći oni su prikupili više od 18 miliona dolara. Humanitarnoj akciji su doprineli i učesnici takmičenja u pevanju – “American Idol” – koji su izveli pesmu “When You Tell me That You Love Me”, a prihod od prodaje singla bio je namenjen Američkom crvenom krstu i žrtvama cunamija.

Vetar i voda ponovo su izazvali haos u avgustu, kada je urgan Katrina sravnio sa zemljom Nju Orleans. Slavan zbog svoje muzičke scene, “Big Easy” možda nikada neće biti potpuno obnovljen. Hip-hop zvezda Kanje Vest i sam je podigao buru kada je za vreme svog nastupa odstupio od teksta na telemprompteru i kritikovao vladinu reakciju na katastrofu, rekavši: “Džordž Buš ne brine za crnce”. Incident definitivno nije smetao njegovoj karijeri. Vestov drugi album “Late Registration” izbio je na vrh top lista, a njegov singl “Gold Digger” 10 nedelja je bio prvi na listi pop singlova.

Kanje Vest i glumac Džejmi Foks udružili su se na pesmi “Gold Digger”, u koju je ubačen i snimak glasa Rej Čarlsa. Zvezda ritma i bluza – koji je preminuo 2004. – bio je junak februarske dodele Gremi nagrada. Posthumno je osvojio osam nagrada, dok je Džejmi Foks osvojio Oskara za naslovnu ulogu u filmu “Rej”.

U martu je održana godišnja ceremonija prijema novih članova u Rock and Roll Hall of Fame. Klasu 2005. čine U2, Pretenders, Buddy Guy, The O Jays i Percy Sledge.

U2 je imao izuzetno uspešnu godinu. Irski kvartet je zaradio najveći profit svojom turnejom 2005, a magazin “Tajm” je Bonoa proglasio jednom od ličnosti godine.

I dok su neke zvezde nastojale da pomognu žrtvama cunamija i uragana, drugi su pažnju usmerili na problem siromaštva u svetu. Dvadeset godina nakon što je organizovao Live Aid, Bob Geldof je ponovo mobilisao svetske muzičare manifestacijom Live 8.

Na pet koncerata organizovanih u vreme održavanja ekonomskog samita G8 u Škotskoj, muzičke zvezde nastojale su da skrenu pažnju svetske javnosti na globalno siromaštvo. U2 i ser Pol Makartni započeli su koncert u Hajd parku u Londonu izvodjenjem hita Bitlsa - “Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band”.

Druga velika medijska priča odvijala se u Kaliforniji, gde je Majkl Džeksonu sudjeno po optužnici u 10 tačaka za zlostavljanje jednog dečaka. 13. juna porota ga je oslobodila svih optužbi, a “kralj popa” se gotovo odmah iselio u Bahrein u Perijskom zalivu, gde navodno radi na singlu čiji će profit biti namenjen žrtvama uragana Katrina.

Hip-hop kultura je uvek izvor drame, pa ni 2005. nije bila izuzetak. Nedelju dana pre nego što je objavio svoj drugi album “The Massacre”, 50 Cent je izbacio repera “The Game” iz svoje grupe G-Unit. Taj potez doveo je do pucnjave ispred radio stanice u Njujorku gde je 50 Cent snimao jedan intervju, pri čemu je jedan čovek ranjen u nogu. Album 50 Cent-a, “The Massacre” nalazi na vrhu top liste ovogodišnjih albuma. No njegov autobiografski film “Get Rich or Die Trying” koji je premijerno prikazan u novembru naišao je na mlake kritike i slab odziv bioskopske publike.

Njegov prijatelj i mentor, Eminem, se za to vreme prijavio u kliniku za rehabilitaciju, kako bi se izlečio zavisnosti od lekova za spavanje. Na kraju godine je objavio da će napraviti pauzu u koncertima. Takodje je obnovio vezu sa bivšom ženom Kim, i objavio svoj četvrti po redu album broj jedan u SAD, kolekciju najvećih hitova pod nazivom “Curtain Call”.

Britni Spirs je u aprilu objavila da je u drugom stanju, a pet meseci kasnije rodila je dečaka. Kajli Minog u maju je objavila da se bori protiv raka dojke, i sada se oporavlja od hemoterapije. Članice Destiny’s Child pošle su svaka svojim putem u septembru, dok je Maraja Keri izvela «povratak godine», prodala četiri miliona kopija svog novog albuma «Emancipation of Mimi», i osvojila osam nominacija za Gremi nagrade.

I dok se zvezde pojavljuju i nestaju, kada neki muzičari nestanu sa ovog sveta, za sobom ostavljaju prazninu. Luter Vandros, koji je smatran najboljim soul pevačem svoje generacije, preminuo je 1. jula, dve godine nakon što je pretrpeo moždani udar. Luter je osvojio četiri Gremi nagrade za svoj poslednji album «Dance with My Father».

XS
SM
MD
LG