Linkovi

Lajčak: Predlog o nivou kvalifikovane većine je jedno od važnijih pitanja


Specijalni evropski izaslanik za crnogorski referendum Miroslav Lajčak najavio je da se predlozi koje će početkom januara donijeti u Podgoricu odnositi i na procenat kvalifikovane većine neophodne za validnost referenduma, objavili su danas mediji u Crnoj Gori.

"Predlog o nivou kvalifikovane većine je jedno od važnijih pitanja i to se upravo razmatra u našim planovima", kazao je Lajčak za Republiku, napominjući da će i predlog u vezi sa konsenzusom biti jedno od glavnih pitanja.

Kako je objasnio, ponuda sa kojom bude došao neće se zasnivati samo na preporukama Venecijanske komisije, već i zaključcima OEBS-a iz 2001. godine i nakon posljednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

"Očekujem da predstavnici vlasti i opozicije sjednu za isti sto, jer će direktni pregovori uz moju moderatorsku ulogu biti znatno efikasniji", rekao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, to je bila jasno izražena želja njegovih partnera u Podgorici, prije svega opozicije, kao i vlasti koji su pokazali spremnost za tako nešto.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović usprotivio se da se u referendumski proces u Crnoj Gori, osim EU, uključe predstavnici OEBS i Savjeta Evrope, kako je to najavio ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković.

On je naglasio da je to saopštio i u razgovoru sa predstavnicima OEBS-a i SE i napomenuo da u monitoringu referedumskog procesa ima povjerenja jedino u EU.

I potpredsjednik crnogorskog parlamenta Dragan Kujović usprotivio se danas učešću eksperata OEBS i Savjeta Evrope u dijalogu o uslovima organizovanja referenduma u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori postoje demokratski uslovi za održavanje referenduma, zbog čega nije potrebno pozivati bilo koga sa strane kako bi se miješao u crnogorske unutrašnje stvari.

Svako ko poziva strance da se miješaju u unutrašnje državno pitanje Crne Gore, trebalo bi, smatra on, »dobro da se zamisli nad svojim političkim i svakim drugim moralom«.

XS
SM
MD
LG