Linkovi

Ramsfeld: Rizično brzo povlačenje snaga SAD iz Avganistana i Iraka


Američki sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld, upozorio je da bi preuranjeno povlačenje snaga iz Iraka ili Avganistana, podstako terorističke napade u Sjedinjenim Državama. Ramsfeld je u Avganistanu obišao američke vojnike - uoči božićnih praznika.

Sekretar za odbranu je to rekao nekoliko dana pošto je Sekretarijat za odbranu najavio da namerava da početkom iduće godine povuče oko 2500 vojnika iz Avganistana. Ramsfeld je danas održao govor pred nekoliko stotina američkih vojnika u vazduhoplovnoj bazi u Bagramu u blizini Kabula. Uprkos najavljenom povlačenju vojnika, Ramsfeld je upozorio da bi svaki znak preuranjenog povlačenja mogao da ima katastrofalne posledice za SAD.


“Ako bismo se prebrzo povukli iz Avganistana ili Iraka, teroristi bi nas napali negde drugde, a onda bi nas napali i kod kuće i tu nema nikakve sumnje”, rekao je sekretar za odbranu, dodavši da bi povlačenje američkih vojnika iz Iraka moralo da pričeka sve dok iračke snage bezbednosti ne budu dovoljno obučene.

Administracija predsednika Buša je kod kuće izložena sve većem pritisku da povuče američke snage iz Iraka. U krvavoj pobuni u toj zemlji poginulo je više od dve hiljade Amerikanaca. Medjutim, u seriji nedavnih govora, predsednik je ponovio da američke snage neće napusititi Irak sve dok ta zemlja ne postane stabilna i terorističke snage ne budu poražene. Ramsfeld je juče rekao da ograničeno povlačenje iz Avganistana neće usporiti ili oslabiti američki lov na teroriste. Ramsfeld je danas završio dvodnevnu posetu Avganistanu, u okviru turneje po područjima na kojima djestvuju američke snage, koja obuhvata i zaustavljanje u Pakistanu i susret sa jedinicama koje pomažu u humanitarnim operacijama posle zemljotresa u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG