Linkovi

Branko Lukovac: Odnos prema crnogorskom referendumu konačno prelomljen u EU


Ni nakon posjete izaslanika Havijera Solane Miroslava Lajčaka Podgorici, vladajuća Demokratska partija socijalista Crne Gore nije zauzela stav o većini potrebnoj za odluku o nezavisnosti, ali je, kako ističu, izvjesno da se neće primjeniti nešto što ne poznaje evropska praksa.

"Treba prvo sjesti i čuti šta može da ponudi evropski predstavnik za referendum Miroslav Lajčak, šta može opozicija da traži, a onda ćemo se prema tome odrediti», rekao je funkcioner DPS Miodrag Vuković govoreći o većini neophodnoj izglasavanje nezavisnosti.

On je kazao da bi za potvrđivanje oduke na referendumu trebalo uzeti onaj nivo koji je poznat u evropskoj demokratiji, ukazujući da se ne može ići sa dva najviša cenzusa koja ne poznaje evropska praksa.

«Narod se i dalje izluđuje namjerno pogrešnim informacijama da je podržan cenzus 50 plus jedan za pozitivnu odluku što nije tačno. Predloženo je 50 plus jedan za izlazak, a da se oko većine dogovorimo», naveo je Vuković.

Koordinator Pokreta za nezavisnu Crnu Goru Branko Lukovac ocijenio je da je odnos prema crnogorskom referendumu konačno prelomljen u Evropskoj uniji, što je jasno pokazala jučerašnja posjeta izaslanika visokog evropskog predstavnika Miroslava Lajčaka.

„Sasvim je jasno da u EU smatraju da je referendum nešto što treba da se dogodi i u tom cilju oni podstiču dijalog i nude dobre usluge kako bi sa dnevnog reda već jednom bila skinuta ta neizvjesnost“, kazao je Lukovac.

A predsjednik Skupštine Pokreta za Državnu zajednicu Čedomir Vukmanović smatra da crnogorska vlast ima veću odgovornost za dijalog sa opozicijom u vezi sa uslovima za održavanje referenduma o nezavisnosti,.

On je rekao da se do sada nije vidjelo nikakvog izuzev verbalnog izjašnjavanja vlasti da je spremna za dijalog, kao i da nema ni jedne elementarne činjenice koja potvrđuje njenu spremnost za razgovor.

XS
SM
MD
LG