Linkovi

Sudjenje Sadamu Huseinu prekinuto do 24. januara


Sudjenje Sadamu Huseinu prekinuto do 24. januara

Sudjenje bivšem iračkom lideru Sadamu Huseinu za zločine protiv čovečnosti biće prekinuto do 24. januara, a sud nije naveo neposredni razlog za to odlaganje. Sadam je ranije danas ponovo osporio kredibilitet svedoka na sudjenju, i ponovio tvrdnje da je bio mučen u američkom pritvoru. Američki zvaničnici odlučno su demantovali tu tvrdnju. Troje svedoka tužilaštva opisalo je kako su, posle neuspelog atentata na Sadama Huseina 1982. godine u selu Dudžail, bili mučeni elekro-šokovima i cevima od istopljene plastike koje su im prislanjane uz kožu. Jedan od svedoka je opisao kako su pripadnici Sadamove službe bezbednosti mučili njegovu baku i pogubili njegovog oca. Sadam je odgovorio da je svedok, koji je u to vreme imao osam godina, bio suviše mlad da bi se sećao takvih dogadjaja.

Izraelski vojnici ubili trojicu osumnjičenih palestinskih ekstremista

Izraelski vojnici ubili su trojicu osumnjičenih palestinskih ekstremista u okršaju u Nablusu, dok je četvrti Palestinac poginuo u izraelskoj artiljerijskoj vatri u pojasu Gaze. Prema svedočenju očevidaca, izraelske snage ušle su u Nablus i otvorili vatru na jednu zgradu gde su verovali da se kriju ekstremisti. Izrael je saopštio da su vojnici ubili trojicu Palestinaca koji su pokušavali da pobegnu iz zgrade, medju kojima je bio lokalni komandant militantnog Narodnog fronta za oslobodjenje Palestine. Nekolio sati kasnije, ekstremisti iz Gaze ispalili su projektil na izraelsku vojnu bazu ranivši petoricu vojnika.

Dva nova smrtna slučaja od ptičjeg gripa u Indoneziji

Laboratorija Svetske zdravstvene organizacije u Hongkongu je potvrdila dva nova smrtna slučaja od ptičjeg gripa u Indoneziji, čime se broj umrlih u toj zemlji povećao na 11. U međuvremenu, u danas objavljenom izveštaju u «New England Journal of Medecine», navodi se da postoje nagoveštaji da ptičji virus razvija otpornost na antiviralni lek «Tamiflu». Lekari u Vijetnamu su saopštili da su dva pacijenta umrla bez obzira što im je dana preporučena doza «Tamiflua» u sasvim ranojfazi infekcije. Takvi nalazi su uzbunili pojedine zdravstvene stručnjake, s obzirom da ne preostaje mnogo opcija za borbu protiv virusa. Proizvođač «Tamiflua», švajcarska kompanija «Roš», saopštio je da nalaz nije neočekivan i da će možda biti potrebno povećanje doze leka ili kombinovana terapija. Više informacija o ptičijem gripu: www.voanews.com/serbian/BIRDFLU1.cfm

Mrlja sa benzenom u reci Amur stigla do ruskog grada Habarovska

Ruske vlasti navode da je mrlja sa benzenom u reci Amur, koja je potekla iz Kine, stigla do ruskog grada Habarovska. Lokalne vlasti navode da je otrovna hemikalija danas prvi put registrovana na području grada, ali da je stepen zagadjenja nizak i ne predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje. Kako je saopšteno, vlasti neće prekidati snabdevanje vodom za 600,000 stanovnika Habarovska. Stotinu tona benzena pre više od mesec dana se izlilo iz jedne kineske fabrike u reku Songhua, koja je pritoka ruskog Amura.

Okončan trodnevni štrajk u Njujorku

Sindikat radnika gradskog prevoza u Njujorku odlučio je da okonča trodnevni štrajk koji je paralisao taj grad u jeku praznične sezone. Sindikalne vodje su ubedljivom većinom glasale za predlog da se 33,000 radnika vrati na posao dok se nastavljaju pregovori o njihovim radnim ugovorima. Pregovarači nastoje da postignu dogovor oko penzionog i zdravstvenog osiguranja radnika, a za to vreme Njujorčani i turisti su nalazili alternativne načine prevoza – od bicikla do rolera - po temperaturama ispod nule. Do očilednog napretka u pregovorima došlo je pošto je vođama sindikata upućena pretnja zatvorom jer su prekršili državni zakon koji zabranjuje štrajk javnih radnika. Sindikat je pre toga već kažnjen sa milion dolara dnevno za svaki dan obustave rada.

XS
SM
MD
LG