Linkovi

SAD razočarane odlukom Nemačke da oslobodi libanskog otmičara


Sjedinjene Države su izrazile razočaranje zbog odluke Nemačke da oslobodi Libanca koji je pre 20 godina, 1985, bio osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog otmice jednog američkog aviona i ubistvo pripadnika američke Mornarice.

Portparol Državnog sekretarijata Šon Mekkormak je izjavio da Sjedinjene Države žele da sude Muhamedu Aliju Hamadiju za ubistvo pripadnika ronilačke jedinice američke Mornarice, Roberta Stetema, koji je bio jedan od putnika otetog aviona kompanije WTA, a ubijen je posle sletanja letelice u Bejrut.

Zvaničnici nemačkog pravosuđa su danas potvrdili da je Hamadi posle 18 godina uslovno oslobođen i da se već vratio u Bejrut, a portparol Državnog sekretarijata je izjavio da Sjedinjene Države pregovaraju sa Libanom o izručenju otmičara. U susednom Izraelu, premijer Arijel Šaron je izjavio da moždani udar koji je preživeo prekjuče neće imati nikakav uticaj na njegove sposobnosti za upravljanje zemljom.

Šaron «mora da požuri na posao»

Šaron je posle današnjeg otpuštanja iz bolnice u Jerusalimu, rekao novinarima da «mora da požuri da se vrati na posao». Lekari su saopštili da 77-ogodišnji premijer nije pretrpeo nikakva trajna oštećenja od udara, a jedan Šaronov savetnik je naglasio da je on u potpunosti sposoban da obavlja svoje dužnosti.

Očekuje se da će se Šaron na opštim izborima u martu iduće godine suočiti sa bivšim premijerom Benjaminom Netanjahuom, koji sada vodi desničarsku partiju Likud.

Cenjkanje na krovu Gradske skupštine u Vitlejemu

Grupa naoružanih Palestinaca je nakratko zauzela gradsku skupštinu u Vitlejemu, ne bi li – kako izgleda – iznudila finansijsku pomoć od Palestinske uprave. Dvadesetak naoružanih ljudi se danas pojavilo na krovu skupštinske zgrade i zapretilo da će otvoriti vatru ako svi zaposleni ne izađu iz zgrade.

Posle jednog sata i razgovora sa gradonačelnikom Vitlejema, napadači su napustili zgradu, ali još nije jasno kako je cela situacija razrešena. Današnji incident je još jedan znak sve većeg komešanja na palestinskim teritorijama uoči parlamentarnih izbora idućeg meseca.

Evropski parlament – o novom budžetu EU

Britanski premijer Toni Bler, tražio je danas od Evropskog parlamenta da odobri budžet Evropske unije, ali je naišao na kritiku brojnih poslanika.

Austrijski socijalista, Hans Svoboda, rekao je da budžet ne predviđa dovoljnu pomoć za nove članice Unije, dok je Najdžel Faradži iz Britanije optužio Blera da je prodao interese svoje zemlje. Bler je ljutito odgovorio da je sada 2005, a ne 1945. godina i da se evropske države ne bore međusobno, nego su partneri.

Lideri država Evropske unije su na samitu u Briselu prošle nedelje prihvatili budžet u vrednosti od bilion dolara za period od 2007. do 2013, pošto je Bler pristao na smanjenje nadoknade koju Evropska unija isplaćuje Britaniji.

Nastavlja se traganje za «crnom kutijom» u Floridi

Federalni istražitelji danas nastavljaju da tragaju za dokazima, da bi ustanovili zbog čega je elisni hidroplan juče eksplodirao i srušio se u more u blizini Majami Biča u Floridi, pri čemu je poginulo svih 19 putnika i članova posade.

Spasilačke ekipe, u kojima su i agenti Federalnog istražnog biroa, pokušavaju da izvuku ostatke letelice i pronađu takozvanu crnu kutiju. Dvomotorni avion, proizveden 1947, srušio se ubrzo posle uzletanja iz Majamija na putu za bahamsko ostrvo Bimini. Mnogi od putnika su bili u Majamiju radi kupovine božićnih poklona

XS
SM
MD
LG