Linkovi

Savet bezbednosti i Generalna skupština UN podržali formiranje komisija za mir


Ujedinjene nacije su uspostavile specijalnu komisiju da bi pomogle zemljama posle konflikta da ponovo ne utonu u rat. Iz sedišta Svetske organizacije u Njujorku, izveštava dopisnik Glasa Amerike Piter Hajnlajn.

Savet bezbednosti i Generalna skupština su konsenzusom usvojile rezoluciju o uspostavljanju jedne nove komisije Ujedinjenih nacija. Komisija za mir je prvi značajan rezultat samita svetskih lidera održanog u sedištu Ujedinjenih nacija u septembru. Predsednik generalne skupštine, Jan Elijason, rekao je da je prilika «uistinu istorijska», jer – kako je istakao – uspostavljanje komisjije znači da će se Svetska organizacija prvi put usredsrediti ne samo na prekidanje sukoba, nego i na pomoć zajednicama da se oporave od ratnih užasa.

«To će nam biti najbolja prilika da preokrenemo trend koji proteklih godina vidimo u polovini zemalja koje posle sukoba ponovo skliznu u njega u periodu od pet godina. To će pomoći da se prekine matrica ponovnog izbijanja sukoba, samo zbog toga što nije podržan proces isceljenja kada je to bilo potrebno.»

Savet bezbednosti je posebno usvojio rezoluciju kojom je praktično sebi dao kontrolu nad tom novom komisijom. Rezolucijom se uspostavlja organizacioni odbor koji će imati 31 člana, među kojima je i sedam članova Saveta bezbednosti uključujući svih pet stalnih. Ambasador Sjedinjenih Država u Svetskoj organizaciji, Džon Bolton, pozdravio je uspostavljanje komisije, ali je istakao da će njena glavna funkcija biti širenje ciljeva Saveta bezbednosti.

«Glavna svrha komisije će biti da obezbedi uputstva na zahtev Saveta bezbednosti. Ovlašćenje Saveta bezbednosti da odluči da li bi i kada komisija trebalo da rešava takve situacije je važno, jer daje Savetu pravo da efikasno upražnjava svoju primarnu dužnost da održava međunarodni mir i bezbednost.»

Uspostavljanje Mirovne komisije je jedna od reformi koje je preporučila Generalna skupština u vezi sa modernizacijom Svetske organizacije u 21. veku. Međutim, to treba da bude skromnije telo, u skladu sa obaveznom budžetskom reformom. Budžetski odbor Ujedinjenih nacija je zahtevao da komisija bude finansirana u skladu sa trenutno raspoloživim sredstvima.

XS
SM
MD
LG