Linkovi

Ahtisari: Pokušavamo da navedemo pregovarače da se odmaknu od nefleskibilnih stavova


Specijalni izaslanik za pregovore o statusu Kosova, Marti Ahtisari, rekao je na konferenciji za novinare u Njujorku, gdje je informisao generalnog sekretara UN o dosadašnjim kontaktima sa predstavnicima vlasti u Beogradu, Prištini i regionu, kako je prioritetan zadatak lokalnih i međunarodnih aktera «stvaranja minimalnih uslova za normalan život svih stanovnika Kosova», što uključuje ekonomsku obnovu i stvaranje funkcionalne demokratije.

Ahtisari je Kofiju Ananu prenio da je zvaničnicima u regionu naglasio poruku Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da se procesi odlučivanja o statusu i implementacije demokratskih standarda moraju odvijaju uporedo, uz obaveznu participaciju svih zainteresovanih subjekata u okvirima koji podrazumijevaju evropsku perspektivu za region Balkana...

«Jedno od ključnih pitanja sa kojim ćemo se suočiti nakon praznika jeste zaštita nealbanaca na Kosovu, a to – svi priznaju - podrazumijeva reformu strukture lokalne samouprave. Kosovski Albanci to moraju imati u vidu i moraju se uključiti u razgovore o decentralizaciji», rekao je Ahtisari ističući da se intenzivniji razgovori o decentralizaciji na Kosovu mogu očekivati u drugoj polovini januara u Beču.

Ahtisari je savjetovao kosovske Albance da iskoriste mogućnost i da tokom procesa statusnih pregovora učine više na implementaciji demokratskih standarda, dok je kosovskim Srbima poručio da je neophodno da učestvuju u svim procesima i kosovskim institucijama.

"Moja poruka Beogradu bila je jasna – da moraju da budu realistični kada je u pitanju princip da nema povratka na staro i da Kosovu mora da bude dopušteno da se razvija politički i ekonomski sa mogućnošću da uživa sve beneficije međunarodnih finansijskih institucija".

Mogućnosti će u tom kontekstu, po riječima Martija Ahtisarija, uskoro ispitati međunarodni pravnici.

Ahtisari je dodao da vjeruje u mogućnost održivog razvoja na Kosovu, ukoliko se adekvatno iskoriste svi resursi.

Ahtisari je u ponedjeljak u Vašingtonu o dosadašnjim aktivnostima informisao američkog državnog sekretara Kondolizu Rajs i savjetnika za nacionalnu bezbjednost amričkog predsjednika Stivena Hedlija. Rekao je da je i od njih, baš kao i od ruskog šefa diplomatije Lavrova i drugih predstavnika Kontakt grupe dobio podršku za «stvaranje prostora za pregovore».

«Moramo stvori prostor za pregovore. Ako strane i dalje ostanu pri svoji sadašnjim pozicijama, koje su mi predstavili, za mene tu posla ne bi bilo. Zato sada pokušavamo da navedemo pregovarače da se odmaknu od svojih nefleskibilnih stavova».

Ahtisari je dodao da su mu predstavnici kosovskih Albanaca saopštili da ne prihvataju ništa osim nezavisnosti, dok su mu zvaničnici u Beogradu rekli da je nezavisnost Kosova neprihvatljiva.

Zatražio sam od i od Albanaca i od Srba da mi dostave dokumenta o najvažnijim polaznim pozicijama za pregovore i koliko razumijem – oni rade naporno da bi te papire dostavili tokom januara.

Finski diplomata je Kofija Anana obavijestio i o «razgovorima sa predstavnicima vlasti u susjednim prijestonicama Podgorici, Skoplju i Tirani, koji su bili od velike pomoći».

«Susjedi su odlučili da u ovom procesu budu aktivni, ali ne i akteri, što ja pozdravljam i cijenim njihov konstruktivan stav», rekao je Ahtisari.

Govoreći o rokovima za pregovore, on je izrazio očekivanje da će biti završeni u trajanju mandata koji mu je povjerila međunarodna zajednica.

«Iako želimo da proces pokrenemo odmah, mi nismo obavezani nikakvim vještačkim rokovima. Ne krijem da bih volio kada bi posao završili za godinu, mada mogu da kažem da će međunarodna zajednica ostati angažovana na Kosovu u dužem vremenskom periodu, bez obzira na status», rekao je Ahtisari.

Nova ministarstva na Kosovu

Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu zvanično je osnovala kosovska ministarstva pravosudja i policije, u okviru fazne primopredaje vlasti tim institucijama. Premijer Kosova Bajram Kosumi pozdravio je tu odluku, nazvavši je priznanjem napretku tokom poslednjih godina, medjutim srpski funkcioneri su kritikovali taj potez svetske organizacije.

Funkcioner Ujedinjenih nacija odgovoran za pitanja policije i pravosudja, Žan Disur, rekao je da se ovim otvara put za postepeno prenošenje ovlašćenja na nove institucije do marta, ali da će medjunarodna zajednica nastaviti da nadgleda njihove aktivnosti.

XS
SM
MD
LG