Linkovi

Fridom haus: Srbija i Crna Gora na listi slobodnih država


Američka neprofitna i nestranačka organizacija Fridom haus (Freedom House), koja svojim brojnim međunarodnim programima pokušava da unaprijedi stanje političkih i ekonomskih sloboda, u svom godišnjem izvještaju o stanju u 192 države svijeta, svrstala je Srbiju i Crnu Goru među 89 slobodnih zemalja.

U redovnom godišnjem izvještaju – Fridom Haus ocjenjuje stanje u društvima širom svijeta, dajući “jedinice” za idealne uslove, a “sedmice” za praktično apsolutno nepoštovanje građanskih prava i sloboda.

Srbija i Crna Gora se sa prosječnom ocjenom od 2.5 (trojkom za poštovanje političkih prava i dvojkom za gradjanske slobode) našla u kategoriji slobodnih država svijeta. U toj grupi 89 zemalja, od bivših jugoslovenskih republika su još Slovenija sa maksimalnim ocjenama i Hrvatska.

Sanja Tatić, analitičar u organizaciji Fridom Haus, kaže da kada je riječ o Srbiji situacija može da bude mnogo bolja posebo kada je riječ o borbi protiv korupcije, jačanju pravosudnih institucija i zaštiti aktivista za ljudska prava i novinara, na šta je nedavno upozorio i Amnesti Internešnel.

“Srbija je deklarisana kao slobodna zemlja, ali ima mnogo zemalja među slobodnima u kojima je stanje građanskih sloboda mnogo bolje – razlike postoje. Tako da nije baš sasvim ispravno reći da je Srbija potpuno slobodna, jer i nas brinu isti problemi koji brinu, primjera radi Amnesti Internešnel”, kaže Tatić.

U grupi djelimično slobodnih država (sa prosječnom ocjenom između 3 i 5) našle su se Bosna i Hercegovina, Makedonija (ocjene 3.5) i Albanija.

U analizi, Kosovo je okarakterisano kao neslobodno, a analizirano je zasebno, kao sporna teritorija.

Sanja Tatić kaže da je Kosovo analizirano zasebno jer “vlada Srbije nema apsolutno nikakav na zbivanja na Kosovu i na rad kosovskih institucija”.

Za poštovanje političkih prava Kosovo je dobilo “šesticu”, a za gradjanske slobode ocjenu “pet”.

“Najveći problemi na Kosovu su nefunkcionalnost institucija i loša bezbjednosna situacija što rezultira nedostatkom slobode izražavanja i ugroženim pravima manjinskih etničkih zajednica”, kaže Sanja Tatić.

U ovogodišnjem izveštaju o slobodi i demokratiji u svetu Fridom haus ocjenjuje da se uopšte posmatrano, tokom 2005. godine situacija bitno poboljšala i da je napredak ostvaren u 27 država. To se posebno odnosi na Bliski istok i jedan broj država bivšeg Sovjetskog saveza.

U devet zemalja registrovano je pogošanje.

Na spsiku “država ponavljača” su Kuba, Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Uzbekistan, Libija, Sirija, Sudan i Burma.

U slobodnom dijelu svijeta, kojem prema izvještaju Fridom Hausa pripadaju Srbija i Crna Gora živi 46 odsto, u 58 djelimično slobodnih zemalja 18 odsto, a u 45 neslobodnih država – 35 odsto svjetske populacije.

XS
SM
MD
LG