Linkovi

Počelo suđenje "Škorpionima"


U Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu počelo suđenje pripadnicima jedinice Škorpioni Slobodanu Mediću, Peri Petraševiću, Aleksandru Mediću, Aleksandru Vukovu i Branislavu Mediću koji su optuženi za ratni zločin ubistva srebreničkih Muslimana u vreme genocida u Srebrenici 1995. godine.

Iznoseći svoju odbranu prvooptuženi komandant "Škorpiona", Slobodan Medić rekao je da nikada nije čuo za streljanje šestorice muškaraca u mestu Godinjske Bare kod Trnova 16. ili 17. jula 1995. godine, dok video-snimak zločina nije javno prikazan početkom jula ove godine. Navodeći da nije naredio streljanje zarobljenika, jer njegova jedinica nikada nikoga nije zarobljavala, Medić je rekao da bi ubio bilo kog pripadnika "Škorpiona" da je znao da ovaj zločin snima. Medić je izjavio da je za snimak saznao dva sata posle njegovog emitovanja jer mu je optuženi Branislav Medić priznao da su "Škorpioni" snimili pogubljenje Muslimana. Branioci optuženih zatražili su da se iz sudskih spisa izdvoji video-snimak, navodeći da se ne radi o originalu, već presnimku koji po zakonu ne može biti razmatran kao dokaz, a sudija Gordana Božilović-Petrović najavila je da će njeno veće razmotriti mogućnost upotrebe snimka u dokaznom postupku.

Povodom početka ovog suđenja portparol Suda za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je ovo izuzetno važan slučaj jer će postaviti jasnu dostancu našeg društva i pravosuđa u odnosu na zločine koji su se desili 1995. godine u Srebrenici.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević sasatao se u pauzi suđenja sa članovima porodica ubijenih u Srebrenici i najavio da će najverovatnije biti podignute dodatne optužnice za ubistvo šestorice Muslimana iz Srebrenice. Tragaćemo da dođemo do svih počinilaca i neće biti nikakve selekcije po pitanju odgovornosti, rekao je Vukčević. Predstavnici porodica žrtava zahvalili su se Vukčeviću i Tužilaštvu na hapšenjima i suđenju optuženima.

Labus: Sudbina pregovora sa EU zavisi od saradnje sa Hagom

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je u utorak uveče da su predstavnici Evropske unije (EU) upozorili da sledeće runde pregovora o Stabilizaciji i pridruživanju
neće biti ukoliko se ne ostvari puna saradnja sa Haškim tribunalom.

Labus je, na konferenciji za novinare posle razgovora, rekao da su predstavnici EU, na početku sastanka napomenuli da je za nastavak pregovora neophodna saradnja sa Tribunalom ali da to sada nije slučaj.

On je naveo da su današnji pregovori bili tehnički sa jasnom političkom porukom i dodao da se nada da će svi shvatiti tu poruku.

Šef pregovaračkog tim Evropske komisije Tereza Sobieski rekla je da je pitanje saradnje sa Haškim tribunalom važno i dodala da očekuje akciju Vlade Srbije kako bi se što pre završio nezavršen posao i nastavili pregovori.

Tokom dvodnevnih pregovora, održaće se zajednički sastanak predstavnika državne zajednice i EU, koji će pregovarati o slobodnom kretanju roba, o koncesijama za industrijske, poljoprivredne i ribarske proizvode i politici saradnje.

Pregovori SCG sa EU svečano su počeli 10. oktobra ove godine, a prema planu održaće se tri runde pregovora, u novembru ove godine, aprilu i novembru iduće godine, kao i pet tehničkih sastanaka.

XS
SM
MD
LG