Linkovi

Ostavka u specijalnom sudu za obaveštajne aktivnosti


Bušova administracija našla se danas ponovo u položaju da se brani u vezi sa špijuniranjem američkih gradjana u okviru rata protiv terorizma. Jedan federalni sudija podneo je ostavku na položaj u specijalnom sudu za obaveštajne aktivnosti, po svemu sudeći u znak protesta zbog odluke predsednika Buša da dozvoli špijuniranje Amerikanaca osumnjičenih za veze sa teroristima.

List Vašington post izvestio je da je sudija Džejms Robertson bio jedan od 11 članova Suda za obaveštajne aktivnosti u inostranstvu koji razmatra zahteve vlasti za prisluškivanje komunikacija američkih gradjana i drugih ljudi unutar Sjedinjenih država. Upitan o tome na konferenciji za štampu, sekretar za pravosudje Alberto Gonzales branio je predsednikovu odluku da mimo suda dozvoli prisluškivanja.

”Ne znam razlog i neću da nagadjam zašto bi neki sudija podneo ostavku na položaj u tom sudu. Mi verujemo da predsednik ima zakonsko i ustavno ovlašćenje da upotrebi elektronsko prikupljanje informacija u vreme rata.“

Opozicione demokrate ukazuju na najnoviju ostavku kao još jedan dokaz da bi Kongres trebalo da sprovede istragu o tome da li je predsednik prekršio svoja ovlašćenja. Demokratski senator iz Vvermonta, Patrik Lihi, jedan je od onih koji zahtevaju pretrese već početkom sledeće godine:

”Možemo da pišemo zakone koji se moraju poštovati i niko nije iznad njih. Ni predsednik, ni članovi Senata, niti bilo ko drugi.“

Otkriće o prisluškivanjima gradjana razgnevilo je aktiviste za gradjanska prava, ali reakcija u američkoj javnosti za sada je prigušena. Kako je rekao funkcioner Pjuovog centra za istraživanje javnosti Endru Kohout, Amerikanci iomaju sklonost da zaobidju neke gradjanske slobode ako osećaju da su u opasnosti od terorista.

”Anketa za anketom pokazuje da je javnost spremna da nategne neka pravila radi hvatanja u koštac sa terorizmom.“

Bušova administracija tvrdi da je predsednik imao pravo da u ratu protiv terora zaobidje nadležnost specijalnog suda.


XS
SM
MD
LG