Linkovi

Lajčak : Evropska unija neće prejudicirati rezultat crnogorskog referenduma


Pitanje referenduma koje postoji više godina u Crnoj Gori dobija novu dimanziju nakon mišljenja Venecijanske komisije i nakon 4. februara naredne godine kada to dobija i pravnu relevanciju, rekao je izaslanik visokog predstavnika EU Havijera Solane Miroslav Lajčak koji je sinoć i danas u Podgorici razgovarao sa predstavnicima vlasti i opozicije.

EU smatra da pitanje referenduma treba da se dovede do kraja i da odugovlačenje i ignorisanje nisu način rješavanja tog pitanja, zbog čega Unija i želi da bude angažovana, rekao je Lajčak.

Lajčak je podsjetio na stav EU koja od političkih stranaka očekuje da komuniciraju međusobno i sa predstavnikom Unije u traženju konsenzusa o principima rješavanja svih pitanja u vezi sa referendumom. On je naglasio da je u Podgoricu došao da prenese zainteresovanost EU za taj proces i traženje evropskog načina za rješenje tog pitanja:

EU je spremna da se uključi u proces u mjeri koliko je to poželjno za političke snage u Crnoj Gori, rekao je Lajčak i naglasio da proces mora imati svoju dinamiku, bez vještačkih limita i rokova. Jednostrani potezi samo bi komplikovali taj proces i smanjivali prostor za konsenzus. Lajčak je naglasio da je u Podgoricu došao sa optimizmom i da sa tim osjećanjem ostaje i nakon susreta sa predstavnicima stranaka.

Lajčak je rekao da svoju misiju nastavlja u Beogradu i da će se u Podgoricu vratiti poslije Nove godine, uvjeren u dijalog svih političkih stranaka u procesu koji će dovesti do poboljšanja stabilnosti u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG