Linkovi

Sledeće runde pregovora o stabilizaciji i pridruženju neće biti bez pune saradnje s Hagom


Zvaničnici vlasti u Beogradu upozoravaju na mogućnost da Evropska unija prekine pregovore o pridruživanju ukoliko Srbija ne ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom, a pre samo nedelju dana tvrdili su suprotno.

Prvo upozorenje poslao je potpredsednik srpske Vlade Miroljub Labus, a zatim je šef kancelarije državne zajednice za pridruživanje Evropskoj uniji Jela Baćević izjavila da postoji ozbiljna mogućnost da proces evropskih integracija Srbije i Crne Gore bude ugrožen zbog nepotpune saradnje sa Haškim tribunalom. I direktor Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Tanja Miščević kaže da bi se prekid ili suspenzija pregovora odnosili i na Srbiju i Crnu Goru jer je obaveza saradnje sa Haškim tribunalom obaveza i članica i državne zajednice.

A crnogorska ministarka za evropske integracije Gordana Đurović ocenjuje da ukoliko Srbija ne bi ispunila političke kriterijume za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ako bi Evropska komisija odlučila da zamrzne pregovore, to bi se odrazilo i na Crnu Goru.

Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić smatra da je saradnja sa Haškim tribunalom trenutno glavni problem koji zemlja ima i da Tribunal traži deo dokumenata iz dosija generala Ratka Mladića, privatnu arhivu Slobodana Miloševića i spise o odnosu Vojske Jugoslavije sa Vojskom Republike Srpske i Vojskom Republike Srpske Krajine. Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović smatra zabrinjavajućim što neki odgovorni ljudi ne shvataju ozbiljno upozorenje o mogućem prekidu pregovora sa Evropskom unijom i dodaje da građani džabe plaćaju obaveštajne službe ako one ne znaju gde se krije haški optuženik Ratko Mladić.

S druge strane, potpredsednik Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić izjavila je da ona nije čula da je bilo ko iz Evropske unije rekao da bi pregovori o pridruživanju mogli biti prekinuti zbog nesaradnje sa Hagom.

Govoreći o odluci UNMIK-a da kosovske vlasti započnu formiranje ministarstava pravde i unutrašnjih poslova, Sanda Rašković Ivić rekla je da je to preuranjena odluka i da na neki način prejudicira status pokrajine na početku pregovora o statusu.

XS
SM
MD
LG