Linkovi

Herojski poduhvat robota zvanog Moćni miš


Ljubitelji naučne fantastike svakako bi mogli da nabroje bar dva-tri herojska poduhvata robota, ali razvoj tehnologije doveo nas je na prag prelaska naučne fantastike u stvarnost.

Na raketnom poligonu američkog Sekretarijata za odbranu, u državi Nju Meksiko, prošlog oktobra, jedan mali robot izveo je veliki podvig. Pomenuto postrojenje opremljeno je takozvanom pneumatskom poštom, odnosno sistemom cevi kojima se na principu vakuuma kreću cilindrični kontejneri sa radioaktivnim materijalom. Kada se jedan takav kontejner sa radioaktivnim kobaltom 60 zaglavio u cevi, javila se opasnost da jaka radijacija uništi okolne instalacije.

Niko od tehničara nije smeo da se približi, jer kobalt 60 ubija odraslog čoveka za manje od jednog minuta. Pojačavanje pritiska u sistemu nije dovelo od odglavljivanja cilindra pa je iz obližnje laboratorije pozvan u pomoć - dobro, nije pozvan nego je doveden - robotski uredjaj za demontiranje bombi, opremljen robotizovanim rukama i bušilicom. Daljinskom komandom izbušeno je nekoliko rupa, ali cilindar nije odglavljen. U drugom pokušaju, dan kasnije, radijacija je istopila neke plastične delove na alatu robota. Tek trećeg dana, dok su sirene za uzbunu neprekidno zavijale, robot je uspeo da odvrne zavrtnje na cilindru i skine zaglavljeni deo, kako bi cilindar mogao da se sprovede do bezbednog mesta. Tehničari su odahnuli, a robot je dobio nadimak Moćni miš i poslat na zasluženi odmor.

XS
SM
MD
LG