Linkovi

Štrajk u gradskom saobraćaju paralisao Njujork


U jeku praznične sezone, najveća američka metropola Njujork potpuno je blokirana zbog štrajka radnika autobuskog i metro prevoza. To je prvi štrajk gradskih transportnih radnika u poslednjih 25 godina, a oko 7 miliona Njujorčana moralo je da potrazi alternativne načine da dodje do svojih poslova i skola. Tranzitni radnici, stupili su u strajk 3 sata posle ponoći, nezadovoljni što vlasti nisu ispunile njihove zahteve koji se odnose na povećanje zarada, zdravstveno osiguranje i penzije.

Saobraćaj u Njujorku, dovoljno haotičan i bez strajka vozača gradskih autobusa i podzemne železnice – u utorak je doživeo potpun kolaps. Po vetrovitom i hladnom vremenu, uz temperature ispod nule, Njujorčani su pokušavali da pronadju taksi, udju u neki od privatnih autobusa, a mnogi su vozili bicikle ili pešačili...

Hiljade ljudi, medju kojima i gradonačelnik Majkl Blumberg, peške su prešle Bruklinški most. Blumberg je izjavio da je štrajk nelegalan, da zaslužuje moralnu osudu, i upozorio da se sindikat radnika javnog prevoza suočava sa ozbiljnim posledicama.

S ozbirom da je pristup Menhetnu bio dozvoljen samo vozilima sa više od 4 putnika, gradjani su se organizovali i udruživali, pa čak i tražili saputnike preko oglasa, kako bi ispoštovali to pravilo. Zbog vanredne situacije, taksistima je danas dozvoljeno da primaju više putnika istovremeno. Dok su neki od Njujorčana i turista strpljivo podnosili nedaće, mnogi gradjani su ogorčeni i nemaju razumevanja za zahteve štrajkača.

Mnogi ističu da ovim štrajkom gube svi - gradjani, grad Njujork, koji dnevno ostaje bez 400 miliona dolara, a gubi i 33.000 štrajkaca, koji će zbog obustave rada, koja je zakononom zabranjena, biti kažnjeni oduzimanjem dva dana plate za svaki dan štrajka.

XS
SM
MD
LG