Linkovi

Orban: Status Kosova i saradnja sa Haškim sudom na različitim kolosecima


Bez saradnje sa Haškim sudom odnosi Beograda sa Sjedinjenim državama se neće bitnije poboljšati i to pitanje je primarno u Stejt departmentu, rekao je potpredsednik Instituta za svetku politiku i bivši američki diplomata, Frenk Orban treći (Frank A.Orban III) u razgovru sa kolegom Brankom Mikašinovićem. Orban kaže da će Vašington podržati svako stabilno rešenje budućeg statusa Kosova.

SAD su zaintersovane da Srbija i Crna Gora bude stabilna i ekonomski prosperitetna zemlja. U vezi sa Kosovom, SAD su spremne da podrže svako razumno, dugotrajno i stabilno rešenje ali neće imati čvrst stav u prilog jedne ili druge strane. U interesu je SAD, Evropske unije, Srbije i kosovskih Albanaca da se na pregovorima o statusu Kosova postigne rešenje koje bi bilo privhatljivo za sve, posebno u smislu regionalne stabilnosti. Ni Evropska unija ni SAD nisu posebno zaintersovani za odvajanje Crne Gore, a u skladu sa tom logikom, ni za otcepljenje Kosova, pošto će zemlje tog regiona svejedno tokom vremena postati deo Evropske unije.

GLAS AMERIKE: Da li bi nezavisno Kosovo moglo da bude ekonomski održivo?

ORBAN: To je često zapostavljeno, ali meni, kao i nekim drugim analitičarima, to je najvažnije pitanje u vezi sa nezavisnošću Kosova. Ja smatram da Kosovo ne može biti ekonomski održivo, a samim tim - teško i politički održivo. Evo jednog primera, koji govori u prilog tome - sadašnji bruto nacionalni proizvod Kosova iznosi oko 2 milijarde i 400 milona dolara, a uvoz je 55 odsto veći od ukupnog bruto nacionalnog proizvoda. To znači da ta pokrajina danas u potpunosti zavisi od inostranih fondova. Dakle, medjunarodna zajednica će biti suočena sa pitanjem svoje spremnosti da preuzme odgovornost za finansiranje nezavisnog Kosova, jer ono nije u stanju da to samo obezbedi.

GLAS AMERIKE: Da li bi nedostatak saradnje Beograda sa Haškim sudom mogao da se odrazi na proces i ishod pregovora o budućem statusu Kosova?

ORBAN: Smatram da će pregovori o Kosovu biti na jednom kolosjeku, a pitanje saradnje sa Haškim tribunalom na drugom. Oba pitanje su veoma važna, ali ne vidim zašto bi progres ili nedostatak saradnje sa Haškim sudom trebalo da ima negativne posledice za Srbiju u vezi sa pregovorima o statusu Kosova. Mislim da će se nedostatak saradnje sa Hagom odraziti prvenstveno na ekonomskom planu i u drugim oblastima saradnje.

GLAS AMERIKE: U svetlu problema saradnje Beograda sa Hagom, možemo li govoriti o daljem unapredjenju bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim državama?

ORBAN: Bez saradnje sa Haškim sudom odnosi Beograda sa Sjedinjenim državama sa neće bitnije poboljšati i to pitanje je primarno u Stejt departmentu. Čim se ono reši uslediće mnoge povoljnosti i administracija će pokazati razumevanje i podršku naporima koje čine vlasti u Beogradu. Adminstacija bi želela da učini više, ali je sprečava problem saradnje sa Hagom. Nedavno je u Vašingtonu održan Trgovinski i investicioni forum SAD i Srbije i Crne Gore, koji je podržala američka vlada. Taj forum je bio veoma važan -- politički, ekonomski i simbolično. To je prvi put da su nakon mnogo godina SAD zvanično podržale takvu ekonomsku konferenciju. To je svakako nagoveštaj da će SAD, kada se reši pitanje saradnje sa Hagom, učiniti daleko više za Srbiju i Crnu Goru.

XS
SM
MD
LG