Linkovi

Širak traži da se u pregovorima o Kosovu poštuju preporuke UN


Francuski predsednik Žak Širak je, tokom razgovora sa srpskim predsednikom Borisom Tadićem, zatražio od svih pregovaračkih strana da u razgovore o statusu Kosova udju spremni na dijalog i uz poštovanje preporuka Saveta bezbednosti UN.

To je novinarima preneo portparol francuskog predsedniika Žerom Bonafon.

Širak je Tadiću rekao da bi na Kosovu trebalo obezbediti zajednički život različitih naroda i kultura, uz poštovanje legitimnih prava svakog pojedinca.

Tadić i Širak su, takodje, zaključili da je potrebno da SCG u potpunosti saradjuje s Haškim tribunalom i tom sudu izruči Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Širak je na kraju jednoipočasovnog razgovora sa Tadićem izrazio podršku demokratskim snagama u Srbiji i Crnoj Gori, dodajući da su jedino one sposobne da zemlju navedu na put ka Evropi, rekao je portparol francuskog predsednika.

Tadić je prethodno izjavio da su se on i Širak saglasili da je "fragmentiranje" prostora Balkana stvaranjem novih, slabih država - kontraproduktivno.

Tadić protiv podele Kosova

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je pariskom “Figarou” da, "ako se pravo na samoopredeljenje prizna

Albancima na Kosovu, nema nikakvog razloga da to pravo ne bude priznato i drugde u regionu".

Tadić je u rekao da se zalaže za stvaranje autonomnog srpskog entiteta na Kosovu, ali da je protiv podele pokrajine, kao i da se protivi podeli Bosne i Hercegovine i daljem "komadanju regiona".

"To je razlog zbog koga se protivim i podeli Srbije i Crne Gore. Hteo bih da ukažem i da bi nezavisnost Kosova značila podelu Srbije i da bi takodje doprinela komadanju regiona", kazao je Tadić. On je izrazio uverenje da bi državna zajednica "mogla biti veoma efikasna da za tim postoji politička volja".

"Kao predsednik Srbije, mogu vas uveriti da će Srbija i Crna Gora uvek imati privilegovane odnose, kakav god da bude ishod (crnogorskog) referenduma" o državnom statusu, rekao je Tadić.

Ponovio je i da haški optuženici Radovan Karadžić i Ratko Mladić nisu u Srbiji.

XS
SM
MD
LG