Linkovi

Bošković: Referendum o državnom statusu više nije eventualan nego izvestan


Referendum o državnom statusu Crne Gore više nije eventualan nego izvjestan i u potpunosti biće ispoštovana dinamika njegove procedure, rekao je zamjenik ministra spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Predrag Bošković.

Bošković je kazao da iz stavova Venecijanske komisije proizilazi da će za izglasavanje odluke o nezavisnosti Crne Gore biti potrebna većina od 50 odsto plus jedan od izašlih birača.

"Stavovima Komisije je potvrđeno da je crnogorski Zakon o referendumu u skladu sa međunarodnim standardima. Rukovodićemo se time da u Zakonu imamo upisan cenzus za izglasavanje odluke, koji predstavlja jedan od strožih kriterijuma i time ćemo ispoštovati međunarodne kriterijume", kazao je Bošković.

On je rekao da ponuda opoziciji za dogovor i dalje stoji, ali da vlast neće dozvoliti da ti razgovori budu paravan za opstruisanje referenduma.

Socijalistička narodna partija danas je ponovila da, "ni po kakvu cijenu", neće biti direktnog dijaloga sa vlašću u vezi sa crnogorskim referendumom.

"To moramo da uradimo uz pomoć Evropke unije, koja je u skladu sa Ustavnom poveljom, za to nadležna", kazao je funkcioner te partije Velizar Kaluđerović.

Analitičar Srđan Vukadinović ocijenio je danas da nije realno očekivati da će referednum o crnogorskoj nezavisnost biti održan na proljeće iduće godine jer Evropska unija nastoji da priču o tome odloži za neka druga vremena.

On je rekao da će crnogorska opozicije razgovarati o uslovima organizovanja referenduma, ali da će teško prihvatiti nekakvo konsesualno rješenje koje će biti "ispod njihovog nivoa".

»Opozicija će insistirati da na referendum izađe 50 odsto glasača plus jedan i da njegove rezultate dvotrećinskom većinom verifikuje parlament, što će stvarati određene probleme.

»Evropska unija je to uradila smišljeno da bi se priča o crnogorskom referendumu odložila za neka druga vremena«, kazao je Vukadinović.


XS
SM
MD
LG