Linkovi

Uskoro elektronske reklame na ambalaži


Da li vam se dogadja da sa zanimanjem tokom doručka čitate tekst na kartonskoj kutiji u kojoj dolaze vaše omiljene kukuruzne pahuljice, ili neka druga ”jutarnja“ hrana?

Trgovci su veoma svesni toga pa se mnogi trude da ambalažu učine privlačnijom i interesantnijom. Savremena elektronika mogla bi uskoro da donese neke iznenadjujuće novine u toj oblasti. Elektronski gigant Simens priprema se da uskoro objavi proizvodnju elektronskih svetlećih displeja, toliko tankih i toliko jeftinih, da će moći da se koriste u sklopu sa kartonskom ambalažom. Prema Simensovom saopštenju, kroz manje od dve godine ambalaža za robu široke potrošnje mogla bi da dobije svetleća slova i sličice koji se pale-gase. Ovi ekrani proizvode se od naročitih sintetičkih materijala - polimera - koji svetle pod uticajem slabe električne struje.

Kada se struja isključi, dolazi do obratne hemijske reakcije i naneti sloj polimera više ne svetli. Ako jedna za drugom zasvetle tri ili više sličica, može da se dobije jednostavna animacija. Energiju će dobijati od ugradjene minijaturne baterije. Iako to možda priželjkujete, za sada nema šanse da se na ambalaži pojave i video sličice. Pomenuti polimeri isuviše sporo reaguju na promene u električnoj struji da bi mogli da prikazuju pokret bez trzaja. Medjutim čak i slova koja se pale-gase imaju mnogo protivnika, kao što su ih nekada imali sada već svakodnevni ručni satovi sa digitalnim displejem. Stručnjaci kažu da će sami kupci odlučiti da li će im ova novotarija biti važna ili ne.

XS
SM
MD
LG