Linkovi

Medjunarodni dan migranata


Medjunarodna organizacija za migracije pozvala je medjunarodnu zajednicu da pomogne i zaštiti hiljade migranata koje zloupotrebljavaju beskrupulozni krijumčari svake godine i koji nemaju načina da se vrate kući.

Ujedinjene Nacije su procenile da više od 150 miliona migranata živi i radi u stranim zemljama. Oni predstavljaju dva procenta svetske populacije. Ujedinjene Nacije saopštile su da globalna ekonomija sve više zavisi od radnika migranata zbog sposobnosti koje pružaju zemljama domaćinima i zbog novca koji šalju kući svojim porodicama. Ipak, Medjunarodna organizacija za migracije navodi da migranti pate zbog diskriminacije i da su podložni eksploataciji. Pored toga, hiljade migranata postaju žrtve beskrupuloznih krijumčara. Portparol Medjunarodne organizacije za migracije Žan Filip Šozi kaže da su migranti iz siromašnih zemalja često napušteni od strane krijumčara i to daleko od svojih odredišta.

«Oni stavljaju svoju uštedjevinu i svoj život u ruke krijumčarskih mreža, koje im obećavaju da će ih odvesti u bogate zemlje severa, na primer. Veoma često, ono što se dešava je da krijumčarske mreže traže dodatni novac, ili da u nekim slučajevima ostave migrante u veoma teškim okolnostima u zemljama tranzita. Za te migrante je problem što nemaju finansijska sredstva ni dokumenta».

Nedavno, stotine ljudi iz pod-saharske Afrike, koji su želeli da se domognu Evrope, bile su napuštene od strane krijumčara u pustinji izmedju Maroka i Alžira. Oni su ostavljeni bez novca, hrane i vode. Mada je taj slučaj privukao pažnju svetske javnosti, rekao je Šozi niko nije čuo o hiljadama drugih napuštenih migranata u neprilici. Šozi je istakao da siromašni migranti plaćaju ogromne sume novca krijumčarskim mrežama. Na primer, migranti iz južno-azijskih zemalja plaćaju skoro 15 hiljada dolara kako bi stigli do evropskih zemalja, dok migranti iz pod-saharske Afrike plaćaju izmedju dve i tri hiljade dolara. Pri tom, ukazao je Šozi, novac ne dolazi od jedne osobe, već porodica, rodjaci, a u nekim slučajevima i celo selo udruže sredstva i plate traženu sumu krijumčarima.

Medjunarodna organizacija za migracije pozvala je vlade da sačine programe za privremeni boravak migranata. Kada bi migranti mogli da udju u zemlju legalno da bi radili odredjeno vreme, navodi IOM, oni se ne bi okretali beskrupuloznim krijumčarima.

XS
SM
MD
LG