Linkovi

Ministri STO u Hongkongu usvojili završni dokument


Usred protesta anti-globalizacijskih aktivista, posle intenzivnih pregovora, ministri zemalja članica Svetske trgovinske organizacije su na kraju sastanka u Hongkongu usvojili završni dokument koji je malo ko očekivao - sporazum kojim se podstiče dalja liberalizacija svetske trgovine i ujedno pruža pomoć zemljama u razvoju u unapredjivanju svojih ekonomija.

Ministri su nastavili pregovore protekle noći da bi konačno uspeli da prevazidju zastoj i nesuglasice izmedju zemalja u razvoju i razvijenih zemalja, kao i izmedju samih razvijenih zemalja. Uoči isteka vremena, pregovori su poprimili grozničav karakter i na kraju doveli do usvajanja privremenog sporazuma da se nastavi trend ka daljoj liberalizaciji svetske trgovine. Razvijene zemlje su se obavezale na nekoliko ustupaka najnerazvijenjiim zemljama, naročito u pogledu poljoprivrednih proizvoda i pristupa tržištu. U završnom izlaganju, generalni direktor STO, Paskal Lami, odao je priznanje članicama za, kako je rekao, ovaj važan korak, kojim se zemljama u razvoju omogućava da iskoriste pogodnosti slobodne trgovine.

«Mi postojano i čvrsto pomeramo ravnotežu unutar STO u korist zemalja u razvoju.»

Mada su delegati na konferenciji svakako bili zadovoljni postizanjem sporazuma, on ipak pruža daleko manje od onog što je bilo planirano za pregovore u Hongkongu. Prvobitno je bilo zamišljeno da sastanak u Hongkongu dovede do usvajanja precizne formule za smanjenje tarifa i drugih trgovinskih barijera kako bi se okončao četvorogodišnji razvojni program iz Dohe, nazvan po jednom od prethodnih sastanaka u glavnom gradu Katara. Pregovori su bili u zastoju uglavnom zbog odbijanja EU da usvoji datum okončanja izvoznih subvencija za poljoprivredne proizvode - što je bio glavni zahtev zemalja u razvoju.

Posle pritiska SAD i zemalja u razvoju, uključujući i Brazil, administracija u Briselu je pristala na ustupak, navodeći da to čini u interesu daljeg napredovanja pregovora. SAD su takodje učinile nekoliko ustupaka uključujući udvostručavanje svoje pomoći siromašnim zemljama na dve milijarde 700 miliona dolara godišnje. Američki predstavnici su takodje obećali da će SAD omogućiti pristup američkom tržištu afričkim proizvodjačima pamuka. Zemlje u razvoju su se saglasile da će nastaviti da rade na otvaranju svojih tržišta za industrijske proizvode i usluge razvijenih zemalja, ali je u sporazumu sadržano malo detalja o vremenskom okviru za takve mere. Generalni direktor Lami je takodje rekao da preostaje još dosta toga da se učini kako bi program iz Dohe bio priveden kraju. Ipak, nisu svi bili zadovoljni ishodom pregovora u Hongkongu. Predstavnici mnogih humanitarnih agencija smatraju da sporazum ne ide dovoljno daleko u pružanju pomoći siromašnim zemljama.

XS
SM
MD
LG