Linkovi

Budući borbeni sistem - Projekat vredan 21milijardu dolara


Projekat vredan 21milijardu dolara, pod nazivom “Budući borbeni sistem” podrazumeva da se do 2010. godine jedan broja vojnika zameni robotima, kako bi se umanjile žrtve i troškovi.

Projekat pod nazivom “Budući borbeni sistem”, predviđa upotrebu sofisticiranog komunikacionog sistema i vozila sa i bez bez ljudske posade, sa ciljem da se umanje potencijalne žrtve u borbi.

General pukovnik general Den Zanini je zamjenik menadžera ovog projekta:

“Budući borbeni sistem ima za cilj da unapredi vojnu misiju i vojnika učini efikasnijim i bezbednijim nego što je to slučaj danas. Ovim se uvećavaju šanse da vojnik preživi borbu”, kaže general-pukovnik Zanini.

Budući borbeni sistem čini 18 izuzetno mobilnih bespilotnih letilica i terenskih vozila velike destrukcione moći - uvezanih u kompjutersku mrežu. Obuhvaćena su i robotizivana vozila i letelice koji se mogu koristiti za osmatranje ili napad, a takođe se mogu koristiti za prevoz zaliha krvi ili municije trupama na ratištu. Vozila se mogu koristiti i za otkrivanje nagaznih mina.

Uz pomoć senzora i mreže za razmenu podataka prikupljaju se i analiziraju podaci koji se prosleđuju vojnicima. To nam pomaže da vrlo kompleksne sisteme poput tenkova Abrams pojednostavimo i omogućimo vojnicima da ih koriste uz minimalnu obuku i specijalizaciju, kaže general Den Zanini.

Projekat vrijedan 21 milijardu dolara okupio je najmoćnije kompanije iz sektora vojne industrije, poput Boinga, Dženeral Dajnamika i Nortrop Gramana. Nortrop Graman je već testirao bespilotni, potpuno automatizovan helikopter koji trupama na terenu, u svakom trenutku daje kompletnan video snimak borbenog polja. Ova mreža takođe uz pomoć biometrije prati zdravstveno stanje vojnika na bojištu, baš kao i ispravnost opreme.

Sposobnost – da posmatrate neprijatelja i da ste pri tom nevidljivi, kažu oni koji podržavaju ovaj projekat, omogućiće da se uz očuvanje efikasnosti broj vojnika smanji za čak 30 odsto. To će kako se veruje, istovremeno smanjiti i broj vojnika, poginulih u akcijama.


XS
SM
MD
LG