Linkovi

Venecijanska komisija usvojila Izveštaj o crnogorskom referendumu


Venecijanska komisija usvojila je danas popodne Izvještaj o crnogorskom referendumu o nezavisnosti, iz kojeg je eliminisana rečenica iz zaključnog člana 64. da će referendum uživati dovoljno legitimiteta, kako bi bio solidna osnova za nezavisnost Crne Gore, samo ako se nađe konsenzualno rješenje o potrebnoj većini.

Umjesto te rečenice sada se navodi da ako se pronađe konsenzualno rješenje o potrebnoj većini, to bi osnažilo legitimitet rezultata referenduma, a ako se ta većina dostigne, to bi bila vrsna osnova za crnogorsku nezavisnost.

Istovremeno kontroverzni paragraf 39 o većini za odluku iz prakse evropskih zemalja je izmijenjen. U dijelu paragrafa ranije je navedeno da su odluke o samoopredjeljenju u praksi obično prihvatane i time sticale legitimitet tako što ih je potvrđivalo više od 50 odsto registrovanih birača.

U izmijenjenom dijelu paragrafa se ne pominje samoopredjeljenje i legitimitet i navodi se da je odluke o pravnim pitanjima u praksi obično, a ne ‘’uvijek’’ (kako je stajalo do sada) prihvatalo više od 50 odsto registrovanih birača.

Takođe u Izvještaju je dodat dio da je "razlog za teškoće što se rezultati referenduma, kakvi god bili, moraju primijeniti na način koji održava ustavnost unutar Crne Gore". Po crnogorskom Ustavu koji je donesen za vrijeme vladavine Slobodana Miloševića, previđeno je da odluku građana mora potvrditi dvije trećine poslanika u parlamentu.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, koji je prisustvovao sjednici, rekao je za crnogorske medije da je zadovoljan stavovima VK. Osnovna poruka je da Crna Gora ima zakon koji je u saglasnosti sa međunarodnim standardima.

Uklonjena je obaveznost konsenzusa sa opozicijom, dok preporuka o većini nije obavezna, kaže Krivokapić. VK je, tvrdi on, odbila sve zahtjeve opozicije u vezi sa referendumskim procesom.

Predstavnik opozicije, funkcioner SNP Velizar Kaluđerović tvrdi, međutim, da srž paragrafa 39 nije promijenjen nego samo dopunjen. Izuzetno je značajno što je prihvaćen naš amandman o obavezi u vezi sa implementacijom referendumske odluke, rekao je Kaluđerović.

XS
SM
MD
LG