Linkovi

Hend: SAD će preispitati ekonomsku pomoć Srbiji za novu fiskalnu godinu


Savetnik Komisije za evropsku bezbednost i saradnju u Predstavničkom domu američkog Kongresa, Robert Hend, koji se sinoć sastao sa glavnom tužiteljkom Hašskog tribunala Kralom del Ponte, u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem, izneo je svoje utiske o njenom izveštaju Ujedinjenim nacijama.

Hend: O kritičnom izveštaju Karle del Ponte o saradnji Beograda sa Haškim tribunalom, mogu da kažem da je posle početka pregovora Beograda sa Evropskom unijom i sertifikacije američke ekonomske pomoći Srbiji i Crnoj gori, izostao dalji progres. I to uprkos svojevremenim uveravanjima Beograda da je proces potpune saradnje sa Haškim sudom u punom zamahu. Isto tako, Haški tribunal nije zadovljan saradnjom Beograda po pitanju transfera dokumenata. Kao rezultat izveštaja Karle del Ponte, SAD će preispitati dalju ekonomsku pomoć Srbiji za novu fiskalnu godinu, uključujući i pristup Srbije medjunarodnim finansijskim institucijama. Sledeće godine će se proći kroz istu proceduru i uslovljavanja kao i prošle o nastavku ili ukidanju ekonomske pomoći SAD Srbiji. Zemlje EU bi takodje mogle da uspore ili prekinu pregovore sa Srbijom. Sto se tiče NATO-a, jasno je da je pristup Srbije “Partnerstvu za mir” kao i unapredjenje odnosa sa SAD i medjunarodnom zajednicom uslovljeno saradnjom sa Hagom.

Glas Amerike: U svetlu nedavnog hapšenja i ekstradicije hrvatskog generala optuženog za ratne zločine, Ante Gotovine, da li očekujte povećanje pritiska medjunarodne zajednice, a možda i samoinicijativu Beograda da privede kraju saradnju sa Hagom?

Hend: Mislim da će medjunarodna zajednica izvršiti dodatni pritisak ne samo na Srbiju, već i na Republiku Srpsku. Sada se broj optuženih za ratne zločine, koji su na slobodi, sveo na šest; uglavnom su to Srbi iz Srbije i bosanski Srbi. Pored toga, slučaj Gotovine pokazuje da se tamo gde ima političke volje i saradnje, ima i uspešnih rešenja. Hrvatskoj je čestitano na njenoj saradnji u hapšenju Gotovine. U svakom slučaju, na praktičnom planu, u Hrvatskoj je saradnja hrvatskih vlasti u hapšenju Gotovine daleko nepopularnija, nego što bi takva sradnja srpskih vlasti u hapšenju preostaltih haških begunaca bila u Srbiji. Dakle, jasno je da je politička volja od presudne važnosti. Videćemo da li ona postoji u Beogradu i Banja Luci. Hapšenje Gotovine je pokazalo da saradnja raznih ministarstava i agencija u oblasti obaveštajnih aktivnosti, dostave obaveštajnih podataka, bezbednosti, granične kontrole, kao i saradnja sa medjunarodnim agencijama, mogu da rezultiraju uspehom. Svakako da u slučaju preostalih optuženih za ratne zločine postoje teškoće da se te osobe lociraju, ali lokalna i medjunarodna saradnja, politička volja i agilnija delatnost mogu da doprinesu da se preostali slučajevi brzo reše i taj problem ukloni kao prepreka daljoj, uspešnoj bilateralnoj saradnji Srbije i SAD, jer svi želimo da Srbija bude uspešna zemlja.

XS
SM
MD
LG