Linkovi

Polt: Negativan izveštaj Karle del Ponte značiti zatvaranje vrata za evroatlantske integracije SCG


Uprkos upozorenjima Vašingtona, zvanični Beograd podeljen u mišljenju da će negativan izveštaj o saradnji sa Hagom imati ozbiljnije posledice po evropske integracije Srbije i Crne Gore.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Majkl Polt upozorio je da ukoliko Srbija i Crna Gora ne ispuni međunarodne obaveze i ne sarađuje sa Haškim tribunalom, za nju će biti zatvoren put u Partnerstvo za mir, NATO i Evropsku uniju.

Ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković ocenio je da je izveštaj zvaničnika Haškog tribunala poslednja opomena i da je strpljenje međunarodne zajednice pri kraju. Svi rokovi za hapšenje optuženih su probijeni, preti nam opasnost od suspenzije pregovora sa Evropskom unijom, rekao je Drašković. I bivši šef diplomatije Srbije i Crne Gore Goran Svilanović tvrdi da će biti posledica i podseća da je svaki zastoj u saradnji Beograda sa Haškim tribunalom imao posledice. Negativni izveštaj Karle del Ponte biće vrlo pažljivo pročitan svuda u svetu, posebno u Briselu i može direktno da utiče na usporavanje naše zemlje na putu ka Evropskoj uniji, rekao je Svilanović i izrazio uverenje da to svi znaju u našoj Vladi i našoj zemlji.

Međutim, zvaničnici srpskih vlasti ne dele ovakva mišljenje. Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić ne očekuje promenu američke politike prema Srbiji, a ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić smatra da je to sasvim uobičajeni pritisak SAD na Beograd. Vlada i svi funkcioneri u Srbiji rade maksimalno na tom problemu i treba da nas razumeju, rekao je ministar Ilić.

A ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić tim povodom ocenjuje da izveštaj Karle del Ponte neće doprineti ni rešavanju naše pozicije u odnosu na Hag, ni bržem ili sporijem privođenju haških optuženika.

XS
SM
MD
LG