Linkovi

U SAD skoro da nema lista koji na prvoj strani ne donosi neki fotos sa izbora u Iraku


Mnogi listovi takodje donose analize jučerašnjeg, poslednjeg u nizu, govora predsednika Buša o američkim ciljevima u Iraku. Medju domaćim izveštajima dominira odluka Predstavničkog doma da podrži produženje zakona o borbi protiv terorizma, kao i priča o dvojici zatvorenika kojima su ukinute kazne zahvaljujući DNK analizama.

Kako izveštavaju mnogi listovi, Predstavnički dom američkog Kongresa juče je usvojio predlog o produžavanju takozvanog Patriotskog zakona, uprkos primedbama demokrata i nekih republikanaca, da se njime narušavaju mnoge gradjanske slobode. Medjutim, kako piše Vašington tajms, borba oko tog predloga biće mnogo teža u Senatu, gde demokrate nameravaju da onemoguće njegovo usvajanje taktikom iscrpljivanja beskrajno dugim govorima.

Predstavnički dom juče je usvojio i zakonski predlog o zabrani mučenja zatvorenika i ograničavanju metoda isledjivanja. List Baltimor san piše da je Bela kuća, posle višemesečnog otpora, najzad pristala da prihvati predlog senatora Džona MekKejna kojim se specifično zabranjuje svirepo, nehumano i ponižavajuće ophodjenje sa strancima osumnjičenim za terorizam. Baltimor san ističe da je MekKejn i sam pet godina proveo kao ratni zarobljenik u Vijetnamu, gde je bio podvrgnut mučenju.

I najzad, Vašington post donosi priču o ukidanju presude dvojici zatvorenika koji su više od deceniju proveli iza brave zbog navodnih silovanja. Oni su oslobodjeni pošto je najsavremenijim DNK testovima ustanovljeno da su dokazi protiv njih bili lažni. Guverner države Virdžinije, gde su zatorenici bili osudjeni, naredio je sada preispitivanje gotovo svih sličnih slučajeva, od 1973. godine do danas.


XS
SM
MD
LG