Linkovi

U Americi će biti izgradjen prvi privatni astrodrom


Britanska kompanija Virdžin galaktik namerava krajem 2009. ili početkom 2010. godine, u američkoj državi Novi Meksiko, otvoriti prvi privatni astrodrom.

Ovaj smeli poslovni poduhvat vlasnika te kompanije Ričarda Bransona, podstaknut je velikim uspehom aviokonstruktora Barta Rutana, čija privatna svemirska letelica Svemirski brod jedan se prošle godine dva puta vinula do granice zemljine teže i tako osvojila nagradu Ansari iks, vrednu 10 miliona dolara. Posle ta dva leta, zaključeno je da su ogromno povećane šanse za početak svemirskog turizma.

Virdžin galaktik, inače ogranak aviokompanije Virdžin atlantik, kaže da je od tada do danas 38 hiljada ljudi, iz 126 zemalja, platilo depozit za mesto na jednom od budućih komercijalnih svemirskih letova. Izgradnja astrodroma trebalo bi da počne početkom 2007. godine. 90 odsto objekata nalazilo bi se pod zemljom, dok bi na površini bile samo pista i neophodne gradjevine.

Pored toga, Virdžin galaktik ima ugovor sa Bartom Rutanom za izgradnju pet svemirskih letelica. Inače, kompanija je saopštila kako ne namerava da čeka na izgradnju astrodroma, i da će sa komercijalnim svemirskim letovima početi već krajem 2008. ili početkom 2009. godine, odnosno čim svemirske letelice budu sagradjene i testirane. Prvi svemirski turisti poletaće sa aerodroma u kalifornijskoj pustinji Mohavi. Inače, do sada je već stotinu ljudi uplatilo po 200 hiljada dolara za let do suborbite, odnosno do granice bestežinskog stanja.

XS
SM
MD
LG