Linkovi

Predstavnički dom američkog Kongresa preporučio Hrvatsku za ulazak u NATO


Američki kongres je kasno sinoć jednoglasno usvojio rezoluciju kojom je NATO-u preporučeno da što pre primi Hrvatsku u svoje redove. Smisao rezolucije je da se oda priznanje napretku koji je Hrvatrska postigla u ispunjavanju političkih, ekonomskih i vojnih kriterijuma za članstvo u Severnoatlanskom savezu.

Obrazloženje je podneo republikanski kongresmen iz Kalifornije, Elton Galegli.

”Izražavam snažnu podršku rezoluciji H-529, u kojoj se traži priključenje Republike Hrvatske Severnoatlantskom savezu“ - izjavio je u Predstavničkom domu američkog Kongresa republikanski kongresmen iz Kalifornije, Elton Galegli.

”Od priznavanja hrvatske nezavisnosti 1992. godine stanovnici Hrvatske su izgradili demokratsko društvo, uspostavili vladavinu zakona, poštovanje ljudskih prava i slobodnu tržišnu privredu. Hrvatska je poslala svoje vojnike u Afganistan kao svoj prilog borbi NATO saveza protiv terorizma, i pruža snažnu podršku Sjedinjenim Državama u suzbijanju širenja oružja za masovno uništavanje“ - naglasio je kongresmen Galegli. On je dodao da je hapšenjem generala Anta Gotovine uklonjena i poslednja prepreka za ulazak republike Hrvatske u NATO:

”Njegovo hapšenje na Kanarskim ostrvima potvrdilo je istinitost tvrdnji hrvatske Vlade da se Gotovina ne krije na području Hrvatske.”

”Pošto je potpuno ispunila uslove Hrvatska bi trebalo da bude pozvana u punopravno članstvo Severnoatlantskog saveza, što je pre moguće“, kaže se u jednoglasno usvojenoj Rezoluciji.

Kosponzori rezolucije su i kongresmeni Džordž Radanovič i Piter Vikloski, koji predsedavaju hrvatskim kokusom u američkom Kongresu. Posebnu pohvalu nastojanjima Hrvatske u zapadnim integracijama izrazili su i kongremeni Tom Lantos i Denis Kusinič.


XS
SM
MD
LG