Linkovi

Organizatori sastanka STO: Pregovori počeli sporim tempom


Organizatori sastanka Svetske trgovinske organizacije u Hongkongu izjavili su da su pregovori počeli sporim tempom, s obzirom na to da delegati iz 149 zemalja imaju sasvim različite poglede na ključna pitanja.

Drugog dana pregovora, učesnici su se čvrsto pridržavali svojih prvobitnih pozicija. U jednoj od ključnih oblasti, afričke zemlje, izvoznice pamuka, zahtevale su da se bogate nacije odmah obavežu da će ukinuti subvencije za svoje proizvodjače pamuka, dok razvijene zemlje ostaju pri svojoj ponudi da subvencije ukidaju postepeno.

Portparol Svetske trgovinske organizacije, Kit Rokvel, nastojao je da zvuči optimistično, ali je upozorio da bi vreme za postizanje dogovora moglo da istekne.

«Razumljiva je tendencija da na ovakvom sastanku učesnici svesno ne odstupaju od svojih pozicija i «guraju» ih do krajnjih granica. Medjutim, u protekloj deceniji je postalo jasno da, dok se sve više zemalja sve aktivnije uključuje u taj proces, ideja čekanja do poslednjeg minuta postaje sve rizičnija».

Cilj šestodnevnih razgovora jeste da se postigne napredak u primeni razvojnog plana iz Dohe, usvojenog na konferenciji u Kataru 2001. godine. Tim planom je predvidjeno da se milioni ljudi oslobode siromaštva zahvaljujući slobodnijoj trgovini. Američki trgovinski predstavnik Rob Portman izjavio je da bi STO trebalo da odredi novi rok, kako bi se nastavilo vršenje pritiska na učesnike da postignu dogovor.

Protesti anti-globalizacionih grupa su nastavljeni, ali su bili pretežno mirni.

Grupe aktivista koje žele da svaki novi trgovinski sporazum bude pravedan prema siromašnim zemljama izrazili su svoje stavove okupljajući se na mestu održavanja konferencije. Oni su svoju poruku preneli menjajući tekstove popularnih božićnih pesama i pevajući: – «Ne GATS sporazumu - naš svet nije na prodaju»

Mario Matus je trajni predstavnik Čilea u Svetskoj trgovinskoj organizaciji. On je izjavio da zemlje u razvoju, kao što je njegova, žele ravnotežu u tržišnoj utakmici.

«Mi želimo jasna i precizna pravila koja bi nam dozvolila da se ravnopravno takmičimo sa konkurentima a da ne moramo da se borimo protiv subvencija koje daju nacije sa razvijenijom privredom, a koje mogu da priušte sebi subvencije. Mi nemamo novca za subvencije našim proizvodjačima»

SAD i zagovornici slobodne trgovine smatraju da je trgovina jedini način da se zemlje u razvoju oslobode siromaštva.

XS
SM
MD
LG