Linkovi

Digitalni fotoaparati sve bliže profesionalnim


Svake godine, u ovo doba, novi proizvodi stižu u prodavnice računajući na povoljne efekte praznične potrošačke groznice. Izmedju ostalih, stigao je i nov Sonijev digitalni fotoaparat, za još jedan krupan korak bliži profesionalnim klasičnim fotoaparatima.

Ova kamera, označena sa DCS R1, ima više od 10 megapiksela i mnoge važne prednosti. Na primer, da bi finoća detalja slike bila približna kvalitetnom filmu, fotoosetljivi čip u digitalnoj kameri treba da bude što veći. R1 može da se pohvali čipom veličine 21,5 puta 14,4 milimetara - dvanaest puta većim nego kod standardnih, džepnih digitalnih fotoaparata. Dosadašnje kamere sa ovako velikim čipom nisu mogle da imaju video ekran uključen sve vreme, jer baterije to ne bi izdržale. Soni je zato konstruisao nov čip, u CMOS tehnologiji, koji troši znatno manje struje uz veoma visoku rezoluciju. Toliko dobru da su snimci odmah spremni za četvorobojnu ofset štampu.

Kamera je opremljena sa refleksnim optičkim tražilom i LCD ekranom, na savitljivom podnožju na vrhu kamere, tako da može da se okreće u svim pravcima. Veoma pogodno za snimke iz gornjeg ili donjeg rakursa. Što se tiče optike, R1 ima Cajsov ultraširoki zum od 24 do 120 milimetara u 35-milimetarskom ekvivalentu, pogodan kako za snimke celog razreda vašeg deteta tako i za portrete. U duhu profesionalnosti, kamera nema mogućnost snimanja video fajlova. Soni R1 na američkom tržištu košta hiljadu dolara.

XS
SM
MD
LG