Linkovi

Upravni odbor imenovao visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu


Nemački diplomata Kristijan Švarc-Šiling, bivši ministar u vladi Helmuta Kola, imenovan je za novog visokog predstavnika medjunarodne zajednice u BiH. Njegovo imenovanje je odobrio Upravni odbor Saveta za implementaciju mira na sastanku u Parizu, gde je danas obeležena desetogodišnjica potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Članovi trojnog predsedništva BiH i medjunarodni predstavnici okupili su se tim povodom u francuskom ministarstvu inostranih poslova, posle čega su održali zajedničku konferenciju za novinare.

Odlazeći visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH, lord Pedi Ešdaun istakao je da su današnji razgovori bili posvećeni budućnosti.

«Moja poruka bosanskim kolegama glasi – najgori deo putovanja je za vama. Put kojim ste izašli iz konflikta i krvi je za vama. Biće potrebno vreme da ljudi izadju iz psihologije rata, ali ne znam nijednu zemlju nigde koja je tako brzo napredovala od užasnog rata do početka mira kao što je Bosna i Hercegovina. Zato sam apsolutno uveren da, ako su tako daleko došli za tako kratko vreme, oni mogu da to putovanje privedu kraju».

Ešdaun je iskoristio priliku da ponovo naglasi potrebu za modernizacijom Dejtonskog sporazuma.

«Spajanje odbrambenih snaga dva entiteta je iziskivalo promenu Dejtona. Mi smo iskoristili Dejton da postane okriv za mir, stabilnost, obnovu razrušenih života i to je bio dovoljno fleksibilan okvir da bi se pošlo ka sledećoj fazi. Dejton je bio ključan za prvu fazu, ali ona se sada završava, i neophodna je modernizacija Dejtona da bismo mogli da napravimo funkcionalnu, efikasnu državu.»

Politički direktor Ministarstva inostranih poslova Francuske, Stanislas Labulej, rekao je da je sledeći korak za BiH – sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju EU, što je pozdravio premijer BiH, Adnan Terzić.

«Razgovorima je prisustvovao i naslednik Pedija Ešdauna na mestu visokog predstavnika u BIH, Kristijan Švarc-Šiling, koji će dužnost preuzeti 31. januara 2006. godine. Šiling je inače bio dugogodišnji mirovni posrednik koji je nadgledao i napore uložene u povratak izbeglica u BIH.»

XS
SM
MD
LG