Linkovi

Uz proteste protivnika globalizacije i jako policijsko obezbeđenje u Hongkongu počeo samit STO


Predstavnici 149 država, članica Svjetske trgovinske organizacije, počeli su u Hongkongu sastanak na kojem će pokušati da se dogovore o subvencijama u poljoprivredi bogatih država idrugim problemima koji opterećuju pregovore o slobodnoj trgovini.

Generalni direktor STO, Paskal Lami /Pascal Lamy/ rekao je otvarajući samit da preuzimajući određene rizike, delegati i dalje imaju šansu da postignu dogovor.

"Popularna kineska poslovica kaže da mladunče tigra ne možete uzeti ako ne siđete u tigrovu pećinu. Drugim riječima - ko ne rizikuje ne dobija", rekao je Lami.

Uoči sastanka, pregovori su zastali na insistiranju zemalja u razvoju da se bogate članice STO odreknu subvencija poljoprivrednicima. Bogate države, sa druge strane traže da zemlje u razvoju otvore tržišta za industrijske proizvode i servise.

Analitičari kažu da će pregovori tokom ove nedjelje biti intenzivni, spori i komplikovani, sa malim šansama da se do kompromisa ipak dođe.

U međuvremenu policija je upotrijebila suzavac da rastjera više od 4 hiljade demonstranata koji na nekih 500 metara od konvencijskog centra, u kome se održava samit, izražavali protivljenje globalizaciji i radu STO koja, po njihovim riječima, favorizuje bogate i prijeti da uništi poljoprivredu i ribartsvo u siromašnim zemljama.

Veće demonstracije, koje će trajati tokom cijele sedmice, očekuju se u nedjelju - završnog dana konferencije.

Pozicija EU u pregovorima o slobodnoj trgovini

Najviši evropski trgovinski funkcioneri uzvraćaju na optužbe da su odgovorni za kočenje postizanja globalnog trgovinskog sporazuma. Saradnik Glasa Amerike Kurt Ačin izveštava iz Hong Konga, gde je danas zvanično počeo sastanak Svetske trgovinske organizacije.

Komesar za trgovinu Evropske unije, Piter Mendelson, energično se branio od kritičara koji ga optužuju da sprečava postizanje dogovora u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

”Dali smo ponudu za koju je generalni direktor Svetske trgovinske organizacije rekao da je ozbiljna i uverljiva. Očekujemo da podjednako ozbiljni i uverljivi pregovarački partneri sednu i razmotre je sa nama.”

Mendelson je to izjavio prvog dana zvaničnih razgovora Svetske trgovinske organizacije u Hongkongu, gde su se okupili delegati iz 149 zemalja da bi iskoristili - kako mnogi smatraju - poslednju priliku da se dogovore o ciljevima slobodne trgovine, postavljenim pre četiri godine u Dohi u Kataru. Evropski funkcioneri se neprekidno optužuju da nisu dovoljno otvorili svoje tržiste za poljoprivredne proizvode iz manje razvijenih zemalja. Komesarka za poljoprivredu Evropske unije, Marian Fišer Boel, izjavila je da te kritike smatra ”dosadnim i razočaravajućim“, dodavši da one ne odražavaju stvarnu situaciju.

”Mi, odnosno Evropska unija, svakako smo najveći uvoznik poljoprivrednih dobara iz najmanje razvijenih zemalja. Stoga mislim da bi i drugi trebalo da slede naš primer.“

Piter Mendelson kaže da bi i bogate zemlje trebalo da slede primer Evrope i otvore svoja tržišta za proizvode iz mnoštva nanejrazvijenijih zemalja.


”Da bismo dodali realnu vrednost, trebalo bi u određenom trenutku proširiti bescarinski sistem na sve proizvode iz svih zemalja. To bi bio stvarni dobitak za najnerazvijenije zemlje na ovoj konferenciji.“

Evropski funkcioneri navode da te zemlje nisu jedine kojima su potrebne koncesije i dodaju da manje razvijene zemlje moraju da ukinu sopstvene barijere za evropsku robu i usluge, isto kao što bi i Sjedinjene Države trebalo da ukinu mnoge od svojih poljoprivrednih subvencija i izmene politiku raspodele viškova hrane u vidu pomoći zemljama u razvoju, jer takva politika - kako tvrde - ”daje iskrivljenu sliku trgovinske razmene“.

XS
SM
MD
LG